Coșmarul facturilor uriașe continuă: 54 de mii de euro la gaz pentru o școală din Bârlad - 180.000 lei la spital - Replica E.ON Energie
Coșmarul facturilor uriașe continuă la Bârlad. Primarul orașului s-a plâns că o școală are de achitat, pentru doar o singură lună, o factură de peste 50 de mii de euro. E.ON Energie a explicat de ce factura a fost atât de mare pentru luna decembrie a anului trecut.
Este situația cu care se confruntă mai multe școli din județul Vaslui, care au primit facturi imense pentru consumul de gaz din ultima lună. Edilul orașului, Dumitru Boroș a decis să facă publice costurile halucinante, chiar pe pagina oficilală a primăriei.
Factura emisă pentru o școală se ridică la 54 de mii de euro și întrece costurile Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman”, în condițiile în care această insituție este cel mai mare consumator local. Reprezentanții unității medicale au informat că factura la gaz, pentru luna decembrie, a avut o valoare de 180.000 lei. Primarul încearcă să găsească soluții și discută în Consiliul Local despre posibile căi de reducere a consumului de gaz metan.
După prezentarea situației de la Bârlad, E.ON Energie România a transmis redacției Realitatea.net mai multe informații despre consumurile „corect facturate” și a precizat că liceul „nu a beneficiat de plafonarea preţului pentru că nu a depus o cerere în acest sens”.
„Consumurile de gaze naturale, din luna decembrie 2021, realizate de Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad sunt corect facturate, în baza indexului citit și comunicat de operatorul sistemului de distributie, cantitățile consumate fiind similare cu aceeași perioadă a anilor anteriori. Liceul „Mihai Eminescu” este una dintre cele mai mari unități școlare din mun. Bârlad având circa 1.300 de elevi care beneficiază de aproximativ 50 de săli de clasă și de toată infrastructura școlară aferentă.
Prețul din contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat între E.ON Energie România și Liceul „Mihai Eminescu” este asemănător cu tarifele facturate altor unități de învățământ, ținând cont de creșterile substanțiale ale prețurilor de achiziție a gazelor naturale naturale atât din România, cât și de la nivel internațional
Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, categoriile eligibile de consumatori (unități de învățământ, spitale etc.) pot beneficia de plafonarea prețurilor, începând cu luna noiembrie 2021, cu condiția să transmită furnizorului o solicitare în acest sens, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere. Reducerile la factura se acordă începând cu luna în care a fost transmisă cererea către furnizorii de energie, cu excepția lunii noiembrie 2021, pentru care cererea putea fi depusă şi în luna decembrie 2021.
Pentru luna decembrie, Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad nu a beneficiat de efectele legii privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022- deoarece instituția nu a transmis o solicitare în acest sens către furnizor, așa cum prevăd normele legale. În cazul neîndeplinirii cerințelor legale imperative, respectiv lipsa cererii și a declaratiei pe propria răspundere, furnizorii nu pot, din punct de vedere legal, să acorde facilitățile respective pentru această categorie de consumatori eligibili.
Liceul “Mihai Eminescu”, dar și alte unități școlare, au înaintat documentele privind plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale în luna ianuarie, urmând ca prețurile cuprinse în schema de sprijin să se regăsească pe facturile emise având consumurile lunii ianuarie. Cererile înregistrate în luna ianuarie vor permite consumatorilor să primească facturi reduse începând cu luna ianuarie, pe toată perioada aplicării legii 259/2021, dar nu are efect retroactiv.
E.ON Energie România sprijină orice demers inițiat de beneficiarii legii 259/ 2021 pentru a clarifica situațiile specifice, respectiv pentru a beneficia de un preț cît mai accesibil. Totodată, intelegând situația dificilă creată de actualul context din piața de energie, compania discută cu clienții pentru a identifica împreună soluții, de la modalități de reeşalonare a debitelor la amânări la plată”, se arată în comunicatul de presă E.ON Energie România.