Coronavirus România. Numărul contractelor de muncă suspendate a scăzut sub 900.000 de la începutul stării de urgență
Numărul contractelor de muncă suspendate de la începutul stării de urgență a scăzut, marți, sub 900 de mii, anunță Ministerul Muncii. În același timp, numărul contractelor de muncă încetate a crescut la aproape 350.000.
Contracte de muncă suspendate. Un număr de 899.328 de contracte de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) şi până marţi, 12 mai, potrivit centralizării făcute de Inspecţia Muncii şi publicate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Dintre acestea, 260.201 de contracte de muncă suspendate proveneau din industria prelucrătoare, 160.784 din domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 113.219 din sectorul hoteluri şi restaurante.
În urmă cu aproape două luni, numărul contractelor individuale de muncă suspendate era de 1.030.973 la 9 aprilie. Starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus a fost instituită în România din 16 martie.
Contracte de muncă încetate. Alte 344.355 de contracte de muncă au fost încetate de la instituirea stării de urgenţă şi până marţi, astfel: 61.830 din sectorul comerţului cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 60.428 din industria prelucrătoare, iar 49.659 din domeniul construcţii.
În urmă cu aproape două luni, numărul contractelor de muncă încetate era de 205.318, la 9 aprilie, la două săptămâni de la intrarea în starea de urgență.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale reamintește că Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.
Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.
Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.
Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică, mai precizează Ministerul Muncii în informarea de presă.