MENIU

Accidentul din Apuseni. Copilotul Răzvan Petrescu: Raportul CIAS este corect

Copilotul Răzvan Petrescu, unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din Apuseni, spune că raportul CIAS este corect. Acesta le-a explicat jurnaliştilor că, în momentul prăbuşirii aeronavei, el se afla la manşă, iar Adrian Iovan se ocupa de îndepărtarea gheţii. Petrescu susţine că i-ar fi cerut comandantului să aterizeze la Sibiu, dar acesta ar fi refuzat. De asemenea, un fost instructor de zbor susţine că Iovan ar fi trebuit să-l asculte pe copilot.

Răzvan Petrescu a încercat să comunice cu comandantul Adrian Iovan. I-a făcut câteva propuneri pe care pilotul cu experienţă nu le-a luat în calcul. Cum nu avea dreptul să ia nicio decizie, copilotul a executat întocmai ordinele pilotului:

"Am observat că am trecut undeva destul de jos, aproape de sol și i-am sugerat să aterizăm pe Sibiu, să abandonăm misiunea. Bineînţeles că dumnealui nu mi-a acceptat ideea si a hotărât să continue misiunea mai departe. Din momentul în care a început givrajul, eu am fost însărcinat cu pilotarea efectivă a aeronavei şi domnul Iovan se ocupa de degivrarea carburatoarelor".

Deşi nu a ascultat sfaturile, Adrian Iovan nu este considerat vinovat de Răzvan Petrescu:

"Nu cred ca este un vinovat negru pe alb. Eu consider că, prin natura misiunii prin dorinta de salva o viaţă, a incercat si efectiv a supraevaluat aeronav". 

Fostul instructor de zbor, Valentin Ialomiţeanu, spune că, dacă ar fi fost în locul lui Adrian Iovan, el ar fi aterizat pe aeroportul din Sibiu:

"Iovan, care a zburat pe avioane mai mari, boing, care puteau merge prin situaţii mai grele de givraj, nu şi-a dat seama de acest pericol şi a continuat. M-aș fi consultat cu copilotul şi i-as fi spus, dupa ce am trecut de Meridionali: 'Hai sa aterizam pe Sibiu'".

Paul Mitu, profesorul lui Iovan, critică rezultatele expertizei tehnice ale tragediei din Apuseni

 

Într-un comunicat de presă, familia Aurei Ion solicită autorităţilor să facă tot posibilul pentru ca ancheta să îşi urmeze cursul şi responsabilii să fie traşi la răspundere.

"Astăzi, 19 octombrie 2015, CIAS a prezentat familiei defunctei Aurelia Ion raportul final al investigaţiei accidentului ce a avut loc la 20 ianuarie 2014, în Munţii Apuseni. Urmează ca, în cel mai scurt timp, familia Aureliei Ion să emită un punct de vedere cu privire la conţinutul Raportului emis de către CIAS, precum şi cu privire la numirile făcute la nivelul comisiei de investigaţie a accidentului. Faţă de acestea, familia urmează să solicite Ministerului Transporturilor verificarea membrilor comisiei de investigaţie, mai precis dacă aceştia îndeplineau criteriile impuse de lege pentru a putea efectua investigaţia accidentului.

Familia Aureliei Ion arătă că va continua toate demersurile începute, că ancheta penală trebuie să îşi urmeze cursul firesc pentru stabilirea împrejurărilor accidentului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. De asemenea, familia, prin avocat, a solicitat Parchetului administrarea mai multor probe, inclusiv efectuarea expertizei tehnice de specialitate.

Familia arată că, la data de 20 ianuarie 2014, niciuna dintre instituţiile implicate în eveniment nu a respectat întocmai legile, procedurile, regulamentele în vigoare la acel moment. De asemenea, mai arătăm că, s-a încercat intimidarea doamnei avocat Laura Beleca, avocatul familiei, precum şi destabilizarea activităţii cabinetului acesteia", preciează un comunicat al familiei Aurei Ion.

Tragedia din Apuseni: raport de 150 de pagini. Oficial: Cauza prăbuşirii, motoarele au îngheţat

 
 
 
 

La aproape doi ani de la teribilul accident din Apuseni, luni au fost scoase la lumină rezultatele expertizei tehnice ale prăbuşirii aeronavei în care Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au găsit sfârşitul. Motoarele au fost cercetate de specialişti din Statele Unite, iar rezultatul a arătat că acestea funcţionau în parametri optimi. În raportul preliminar făcut public la începutul acestui an, condiţiile meteorologice au fost considerate drept cel mai important factor care a dus la prăbuşirea avionului. În cel final, făcut public luni, îngheţarea motoarelor şi o eroare a managemenului misiunii sunt considerate principalele cauze ale prăbuşirii.


Investigatorul Eugen Suciu a vorbit jurnaliştilor, într-o informare de presă, detaliind concluziile raportului de 150 de pagini. Primele declaraţii ale investigatorului au detaliat problemele cu care s-a confruntat aeronava care nu a reuşit să ajungă la înălţimea necesară, problemele de givraj explică motivul pentru care aeronava nu a putut urca până la altitudinea de 11.000 de picioare.

"Singura persoană care are toate datele şi este îndreptăţită şi legal să ia decizii este comandantul de echipaj. Când ia decizia să coboare într-un spaţiu necontrolat, de clasă G, îşi asumă întreaga responsabilitate a zborului. Diferenţa este uriaşă între zborul între un spaţiu controlat, de clasă C, şi unul necontrolat, de clasă G", a explicat Suciu. 

Investigatorul a mai explicat: "Nu putem spune că a fost o eroare de pilotaj, pentru că am spune că este vorba despre o eroare a tehnicii de pilotaj. Putem spune că ne confruntăm cu o eroare de management a misiunii. Dacă nu ne confruntam cu givrajul la nivelul motoarelor, nu am fi avut un astfel de accident". 

Înainte de momentul impactului, ambii piloţi au încercat să ridice aeronava, atunci când au zărit brazii.

ISTORICUL ACCIDENTULUI

20 ianuarie 2014, puţin înainte de ora 16. Chirurgul Radu Zamfir anunţa la 112 că s-a prăbuşit cu avionul în munţi, iar la bord se află şapte persoane: o echipă medicală, pilotul şi copilotul. Aparatul de zbor decolase de la Bucureşti şi se îndrepta spre Oradea, unde medicii urmau să preleveze mai multe organe pentru transplant. Aeronava s-a prăbuşit în munţii Apuseni, într-o zonă greu accesibilă. Vreme de şase ore, autorităţile şi-au dat cu stângul în dreptul în încercarea de a localiza epava. Au fost ore de coşmar pentru oamenii din avionul prăbuşit. Afară era un frig cumplit, iar vieţile lor atârnau de un fir de păr. Până la urmă, localnicii au ajuns primii la locul tragediei. Pentru pilotul Adrian Iovan şi pentru studenta Aurelia Ion a fost însă prea târziu...

Aura Ion a fost găsită cu lacrimile îngheţate pe faţă, iar Adrian Iovan a murit aşa cum a trăit: cu mâna pe manşă.

Imediat după tragedie, s-a deschis un dosar penal pentru faptele de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu, dar şi pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În urma tragediei, directorul general al ROMATSA, ministrul de Interne Radu Stroe şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au demisionat din funcţii.

La Parchetul General au fost citaţi şi foştii miniştrii Radu Stroe şi Ramona Mănescu. Familiile îndurerare încă îşi plâng rudele, iar vinovaţii încă nu au fost traşi la răspundere. Un raport preliminar făcut public, la începutul anului, de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, arată că motoarele nu ar fi avut o problemă, iar aeronava avea toate reviziile făcute.