MENIU

Controverse uriașe. Localnicii revoltați după ce au fost evacuați, deși furtuna Ashley nu s-a mai arătat

Controverse uriașe după furtuna Ashely anunțată de autorități. Peste 6.000 de oameni din Galați, Vaslui, Brașov și Argeș au fost evacuați, după ce meteorologii și hidrologii au emis coduri portocalii și roșii de furtuni și inundații. 

Acum, localnicii spun că autoritățile au exagerat și că, de aceasta dată, nu au făcut decât să îi panicheze. 

Românii - dezamăgiți după evacuare

„Nu plecăm de acasă, ce o vrea Dumnezeu...nu am plecat că nu am plecat, unde să plecăm, cum să mergem?
S-a exagerat foarte mult aseară, ne-a terminat cum ar veni, debitul de apă nu e...a venit, a plouat ca de fiecare dată, dar nu exagerați, e tare evacuați că nu știu ce...Atunci când a fost viitura aia mare nu ne-a anunțat deloc și acum când a fost puțin ne-a anunțat din timp...”, spun oamenii.

Disperarea oamenilor care trebuiau să lase totul în urmă

„ - Nu am putut să dorm deloc, a fost frig. 
  - A plouat? 
  - Da, da... uite apa pe sub pat.
  - Dacă nu ești în patul tău acasă...
  - A venit și ne-a spus...plecați, bunica de aici că vine apa de 2 ori mai mare și am plecat...ce aveam să fac, dacă așa a spus așa am făcut...”, a completat o bătrână.

„Mașina de spălat, tv tot mi-a luat, tot, mi-a lăsat doar pereții goi, ce am avut tot...tot.”, spune o victimă a inundațiilor catastrofale din luna septembrie.

„Dezastru, dezastru, tot ne-a luat...cu Dumnezeu înainte, nu avem ce să facem. Soțul e paralizat, e la niște nepoți la Cuza Vodă. E foarte greu, am 60 de ani de când am venit aici, dar așa potop n-am văzut. A zis să părăsim locul că vine viitura mare, ca aia care a fost prima dată și am plecat...”, spune o femeie.

Arafat se laudă cu intervenția

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că autoritățile au acționat exemplar și nu vede nicio problemă în avertizarea populației prin RO-Alert chiar dacă nu era cazul. Arafat spune mobilizarea a fost una majoră comparativ cu inundațiile trecute din Galați și că instituțiile s-au pregătit pentru ce e mai rău.

„Evacuarea și toate măsurile care s-au luat, dublarea personalului era o reacție normală. Din momentul în care nouă ni se dă o informare care are mai multe posibilități, nu este știință de farmacie care spune dreapta sau stânga.

„Scenariul cel mai prost este scenariu pe care l-am văzut și în alte țări...există posibilitatea să avem scenarii foarte grave. De această dată am dat tot și s-au luat măsuri pentru că aveam scenariile și știam din timp că există scenariu foarte prost.”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.