Controale la firmele care colectează şi distrug deşeurile medicale
Ministerul Sănătăţii a dispus controale în toată ţara, la firmele care colectează şi distrug deşeurile medicale. Ancheta vine după ce oficialii au fost avertizaţi că mâini şi picioare amputate ar putea ajunge direct la groapa de gunoi. Pare scenariul unui film de groază, însă în România, de multe ori, viaţa bate filmul. Ipoteza este confirmată şi de ministrul Florian Bodog care a afirmat că este bombardat cu informaţii potrivit cărora nu toate deşeurile medicale sunt distruse conform legii, adică prin incinerare.
Deşeurile periculoase, cum ar fi fragmente din organele umane, trebuie să fie mai întâi incinerate şi abia apoi aruncate la groapa de gunoi, iar deşeurile infecţioase şi cele înţepătoare, cum ar fi perfuziile sau seringile, necesită decontaminare termică. Cel puţin aşa scrie la carte, ca să nu se declanşeze focare de infecţie. În realitate, însă, există suspiciuni că lucrurile nu ar sta chiar aşa. Un şofer, angajat al unei firme care distruge deşeurile medicale, întăreşte această ipoteză. Înregistrarea audio cu acesta ne-a fost trimisă de către un telespectator Realitatea TV.
Suspiciunile sunt confirmate chiar de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
"Da, există informaţii şi tot timpul sunt bombardat cu astfel de informaţii. Am şi declanşat controale la unele firme care au fost reclamate în acest sens", a spus acesta, adăugând că sesizările au fost primite anul acesta. "Inspecţia poate să ia măsuri până la închidere sau ridicarea autorizaţiei de funcţionare", a mai afirmat Florian Bodog.
Am vrut să vedem şi noi cum sunt distruse deşeurile medicale periculoase aşa că am venit aici, în localitatea Rudeni, unde există unicul incinerator care deserveşte toate spitalele din zona Bucureşti-Ilfov.
Compania care deţine acest incinerator, vorbim despre Stericycle, nu ne-a facilitat, însă, accesul. Este o firmă care deţine peste 10.000 de contracte cu spitale din toată ţara. Este vorba despre o reţea extinsă la nivel naţional.
Potrivit oficialilor din Garda Naţională de Mediu, compania Stericycle ar fi acţionar majoritar la toate incineratoarele din ţară, cu excepţia celui de la Iasi.
"În anul 2016 a fost desfăşurat un control tematic la toate instalaţiile de incinerare, respectiv de contaminare termică, control efectuat la 62 de operatori în urma căruia au fost aplicate şapte sanctiuni în valoare de 328.500 de lei. Sancţiunile au fost aplicate, majoritatea, pentru nerespectarea autorizaţiilor de mediu", a precizat David Maria, director Garda de Mediu.
De la Spitalul Universitar, cel mai mare din Capitală, se colectează 24.000 de kilograme de deşeuri pe lună, pentru care firma încasează peste 10.000 de euro. La Floreasca, se strâng lunar 15.000 de kilograme de deşeuri medicale. Preţul pe kilogram diferă de la un spital la altul şi este stabilit prin licitaţie publică.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în toată ţara, sunt 53 de firme care prestează servicii în domeniul deşeurilor medicale, 9 dintre acestea se află în Bucureşti şi Ilfov. În ceea ce priveşte distrugerea prin ardere, doar una deţine un incinerator ecologic, unde sunt distruse deşeurile periculoase, deţinând astfel majoritatea contractelor cu spitalele. Toate ar trebui să raporteze, lunar, cantitatea de deşeuri preluate. În realitate, însă, aproape 50% dintre unităţile medicale din România nu vor să precizeze cât le costă distrugerea deşeurilor şi nici care este cantitatea colectată. Din acest motiv, există suspiciuni că la anumite spitale nici măcar nu sunt cântărite atunci când sunt încărcate în maşini, deşi există această obligativitate. Asta reiese şi dintr-o înregistrare şocantă, trimisă tot de un telespectator Realitatea TV.
Pentru a avea o evidenţă clară a deşeurilor periculoase, Garda Naţională de Mediu a lansat o aplicaţie prin care atât spitalele cât şi firmele vor fi nevoite să introducă tipul şi cantitatea deşeurilor. Un ordin de ministru va fi dat în cel mult două luni. Cei care nu vor respecta noua regulă riscă amenzi de până la 100.000 de lei.
Aplicaţia este utilă şi în cazul în care firmele falimentează şi abandonează deşeurile periculoase, caz în care statul trebuie să se ocupe de distrugerea lor. O astfel de operaţiune poate costa milioane de euro, în funcţie de cantitatea depistată.
"La nivelul anului 2015, un operator de salubritate a sesizat că în sacul negru care e menajer, ştie toată lumea, era aruncat şi un sac galben care e specific pentru deşeuri periculoase. E adevărat că nu era inscripţionat, dar erau seringi", a mai spus Marian David, director Garda Naţională de Mediu.
În ultimii doi ani, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a aplicat aproape 50 de amenzi spitalelor pentru că nu au respectat colectarea pe categorii a deşeurilor, nu au avut o evidenţă clară şi nu au respectat condiţiile de depozitare. În timp ce unele firme care colectau deşeuri... surpriză! nu au mai fost de găsit!
Reporter: Andreea Dăscălescu
Imagine: Mihai Angiu, Răzvan Bordei
Montaj: Beatrice Mihalache