MENIU

Contractul salariatului nu poate fi suspendat în caz de plângere penală a angajatorului. Decizie CCR

În prezent, legislația muncii permite angajatorilor să suspende, în mod unilateral, contractul de muncă al unui salariat la momentul formulării unei plângeri penale împotrivă acestuia. Deși au apreciat că măsură este de natură să protejeze interesele firmei, judecătorii Curții Constituționale au considerat că această este în contradicție cu prevederile Constituției. Decizia a fost publicată pe site-ul CCR și va apărea în curând în Monitorul Oficial. 

Explicațiile judecătorilor se regăsesc în Decizia CCR nr. 279/2015 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 52 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 53/2003 a€“ Codul muncii. Momentan, aceasta poate fi găsită doar pe site-ul Curții, dar va produce efecte de la momentul publicării în Monitorul Oficial.
 

Angajatorul nu va mai avea dreptul de a suspenda contractul individual de muncă al unui salariat atunci când formulează o plângere penală împotrivă acestuia, după ce Curtea a stabilit recent că această măsură este una excesiva și, implicit, neconstituțională, scrie avocatnet.ro.
 
 "Curtea constată că (...) suspendarea contractului individual de muncă că efect al formulării unei plângeri penale de către angajator împotrivă salariatului nu întrunește condiția caracterului proporțional, măsură fiind excesiva în raport cu obiectivul ce trebuie atins, astfel că dispozițiile art. 52 alin. (1) lit. b) teză întâi din Legea nr. 53/2003 sunt neconstituționale", scrie în document.
 
Codul muncii prevede că suspendarea unui contract individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părților sau în mod unilateral. Atunci când inițiativă suspendării aparține angajatorului, una dintre situațiile reglementate de actul normativ amintit este formularea unei plângeri penale împotrivă salariatului.
 
 

Mai multe articole despre:
plângere penală contract de muncă CCR