Contestația USR pe Legea bugetului de stat pe anul 2022, RESPINSĂ de CCR. Care sunt PAȘII următori și când va începe legea să producă primele EFECTE
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea USR privind Legea bugetului de stat pe anul 2022. Decizia a fost luată în unanimitate de juecătorii constituționali și vin, cu o zi mai repede decât era planificat inițial. Decizia este definitivă.
Conform legii, decizia va fi comunicată președintelui României în vedrea promulgării legii, arată CCR, într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.
Astfel, potrivit sursei citate, Curtea Constituțională a fost învestită, în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituție și al art.11 alin.(1) lit.A.a) și art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu soluționarea, în cadrul controlului anterior promulgării, a obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii bugetului de stat pe anul 2022, obiecție formulată de un număr de 51 de deputați aparținând Grupului parlamentar al partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaților.
În ziua de 28 decembrie 2021, Plenul Curții Constituționale a preschimbat, din oficiu, în temeiul art.230 din Codul de procedură civilă coroborat cu art.14 din Legea nr.47/1992, termenul de judecată iniţial fixat, de la data de 29 decembrie 2021 la data de 28 decembrie 2021, dată la care s-a pronunțat asupra obiecției de neconstituționalitate antereferite.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi:
1. A respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022.
2. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu critica de neconstituționalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
3. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României.
Reamintim că USR a depus, pe 24 decembrie, la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, sesizarea de neconstituţionalitate a Legii bugetului de stat pe 2022, pentru a o înainta Curţii Constituţionale.
"În conformitate cu prevederile art. 146 lit. a) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, deputaţii menţionaţi în anexa ataşată formulăm prezenta sesizare de neconstituţionalitate a Legii bugetului de stat pe anul 2022, înregistrată la Camera Deputaţilor cu codul PL-x nr. 611/2021 şi la Senat cu codul L566/2021, pe care o considerăm neconformă cu prevederile art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) şi (2), art. 74 şi art. 75 din Constituţia României, motiv pentru care solicităm instanţei de contencios constituţional să constate neconstituţionalitatea acesteia", precizează liderul grupului parlamentar al USR din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, într-o postare pe Facebook.
În sesizare a fost invocată încălcarea prevederilor constituţionale privind egalitatea în faţa legii ("prin nealocarea de resurse financiare proporţionale cu necesităţile în Sectorul 1, fără aplicarea mecanismelor şi algoritmului de alocare prevăzute în Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale"), dreptul la învăţătură ("prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local şi judeţean al elevilor la şcoală, contrar Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011").