MENIU

Consumul "duduie" în România, după injecţiile salariale ale guvernării PSD

<p>Consumul, pus &icirc;n pericol de revoluţia fiscală</p>

Creşterea economică record din România este parţial artificială şi nesănătoasă pentru că se bazează masiv pe consum şi import şi se face în defavoarea investiţiilor, producţiei şi exporturilor. Motorul consumului merge uns.

România se păstrează lider în UE la creșterea comerțului cu amănuntul şi în luna mai, potrivit celor mai recente date Eurostat.

Volumul comerțului cu amănuntul în România a urcat cu 14% în mai, comparativ cu perioada similară din 2016, aceasta fiind cea mare creștere în ritm anual înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică.

În zona euro și în Uniunea Europeană, comerțul cu amănuntul a crescut în mai cu 2,6% în ritm anual. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3,5%, cele de alimente, băuturi, și combustibili au urcat cu 1,7%.

Cele mai mari creșteri au fost raportate în România (14%), Slovacia (7,9%), Irlanda și Slovenia (ambele cu 7,7%), nefiind înregistrate scăderi.

Economiştii avertizează cu privire la riscurile unei creşteri economice bazate aproape exclusiv pe consum, care ar putea crea dezechilibre importante pentru anii viitori

Comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,2% în UE și cu 0,4% în zona euro, în mai comparativ cu luna precedentă. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de combustibili și de produse non-alimentare au crescut cu 1,2% și, respectiv, 0,3%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări au scăzut cu 0,4%.

Cele mai mari creșteri în mai, comparativ cu luna precedentă, au fost raportate în România (4,3%), Lituania (1,8%) și Ungaria (1,7%), iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Finlanda (minus 1,2%), Slovacia și Marea Britanie (ambele cu minus 0,9%), informează Agerpres.

Mai multe articole despre:
consum comerţ