Consultanța pentru PNRR costă 240 de milioane de euro! Statul plătește pentru a folosi banii de la UE
240 de milioane de euro e prețul consultanței pe care statul o va primi pentru implementarea programelor din PNRR. Aceasta va fi oferită de experți din mediul privat, dar și de instituțiii internaționale, precum Banca Mondială. Comisia Europeană a virat prima tranșă de bani, dar Guvernul nu poate să îi folosească, pentru că politicienii nu au reusit să adopte actul care ar permite repartizarea banilor.
Guvernul va plăti aproximativ 240 de milioane de euro pentru servicii de asistență tehnică necesară proiectelor din cadrul Planului Național de redresare și Reziliență (PNRR), estimează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
România va primi un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR.
Comisia Europeană a virat României, pe 2 decembrie 2021, prima tranșă de bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - 1,8 miliarde de euro prefinanțare, reprezentând 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).
Comisia Europeană a amintit câteva obiective din PNRR-ul României:
- Asigurarea tranziției către o economie verde: planul României prevede investiții de 3,9 miliarde de euro în modernizarea infrastructurii feroviare, inclusiv a căilor ferate și a materialului rulant electrificate sau cu emisii zero.
-
Sprijinirea tranziției digitale: planul prevede 1,5 miliarde de euro pentru digitalizarea administrației publice în domenii-cheie precum justiția, ocuparea forței de muncă și protecția socială, mediul, gestionarea funcției publice și dezvoltarea competențelor, achizițiile publice, securitatea cibernetică, fiscalitatea și vama, cu construirea simultană a unei infrastructuri guvernamentale securizate de tip cloud și eliberarea de cărți de identitate electronice pentru 8,5 milioane de români.
- Consolidarea rezilienței economice și sociale: planul va sprijini un proces decizional mai bun și sustenabilitatea fiscală prin intermediul unui cadru bugetar consolidat, al unor reforme ale administrației fiscale și ale cadrului fiscal, al unei reforme a sistemului de pensii și al unui control mai bun al cheltuielilor.