Constanța de azi: miraj pentru turiști, dramă pentru locuitori! Imagini uluitoare
România e plină de povești triste. Pe una dintre cele mai utilizate rețele de socializare, ies aproape zilnic la suprafață dramele provocate de furtul edililor care în ultimii ani au condus primăriile din România mai multe mandate la rând.
O postare făcută pe 28 martie, pe pagina de Facebook a lui Vergil Chițac, candidatul PNL la primăria Constanța, aduce în prim plan copilăria furată a unei fete de 14 ani, Ancuța Martinescu.
“În urmă cu 10 ani, Ancuţa, o fetiţă de doar 4 ani, se referea la strada Prelungirea Câmpinei din cartierul Viile Noi ca la "strada unde viaţa nu are rost", pentru că, în fiecare zi, trebuia să înfrunte noroaiele în drumul ei spre grădiniţă. Anii au trecut, mandatele au expirat, Ancuţa are astăzi 14 ani, dar viaţa ei a rămas la fel. În loc de asfalt, a primit doar promisiuni şi un panou electoral la intrarea pe stradă, care a fost demontat imediat după alegerile din 2012. Se lucrează zi lumină la bulevardul Tomis pentru slavă şi fotografii, iar altundeva, tot în Constanţa, Ancuţa nu poate pleca la şcoală fără cizme”, a scris mama fetiței pe Facebook.
Totodată, în acest weekend, un filmuleț care arată starea deplorabilă în care se află Constanța în ziua de astăzi a ajuns viral pe internet.
"Constanţa de azi ar fi trebuit să fie luminoasă şi veselă, modernă şi prosperă. Are mare, soare, turism, port, autostradă, oameni minunaţi de diferite etnii. Totuşi, este întunecată şi tristă, înapoiată şi săracă. Are corupţie, birocraţie şi şomaj. Haosul arhitectural şi distrugerea spaţiilor verzi se observă la tot pasul. În anul 2000, din punct de vedere economic, era al doilea oraş al ţării, acum este al optulea.
Vă invit să urmăriţi un filmuleţ care arată imaginea cenuşie a Constanţei de astăzi. Există, totuşi, speranţă şi numai împreună putem face Constanţa puternică. Aveţi încredere!", a scrie Vergil Chițac pe pagina sa de Facebook.
Povestea tristă a Ancuței este și povestea mamei ei, Florentina, care mărturisește că a crescut în aceleași condiții. Este povestea a mii de copii din Constanța și cu siguranță din multe orașe din România, unde jaful din banii publici ai politicienilor a lăsat astfel de urme.
Contactată de reporterii Realitatea.net, Florentina a explicat că trăiește de 41 de ani pe strada respectivă și că niciodată nu a văzut-o asfaltată. La limita răbdării, aceasta a ajuns și la Radu Mazăre, căruia i-a cerut să facă ceva în privința acestei probleme.
“Am fost la primărie și i-am cerut lui Mazăre să asfalteze strada. Prima oară mi-a spus că această stradă nu face parte din Constanța, a doua oară că în acte figurează asfaltată și tot așa. Am pus noi, toți vecinii de pe stradă, bani pentru a cumpăra piatră să o pietruim, măcar, pentru că efectiv nu ai cum să traversezi acele noroaie”, a spus Florentina.
Cu două luni înainte de alegeri însă politicienii se mobiliează. Revenind la Constanța, viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău încearcă să recupereze în ochii constănțenilor ce n-a făcut în cei aproape șase ani cât a fost mâna dreaptă a lui Radu Mazăre la primărie.
Florentina a ajuns în audiență și la Decebal Făgădău, după ce a fost numit primar interimar, însă și acesta a aburit-o cu un răspuns halucinant.
“Am fost și la Făgădău și i-am cerut, de asemenea, să ne asfalteze strada. El a zis că trebuie să donăm noi, ei care locuim acolo, nu stiu cât teren din curțile noastre pentru ca acest lucru să fie posibil. Cum să-mi ceri tu, ca primar, așa ceva?”,
Legat de străzile impracticabile, mormanele de gunoi și clădirile în paragină care marchează de ani de zile orașul Constanța, pe ultima sută de metri, Primăria Constanţa a emis mai multe certificate de urbanism pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea mai multor străzi din municipiu. De asemenea, montează coșuri de gunoi și anunță planuri de reabilitare și îmbunătățire a infrastructurii și clădirilor.
Postarea a stârnit o puternică reacție în rândul a sute de internauți care au comentat situația și au scos la iveală dezastre similare care le afectează viața de zi cu zi, lor și familiilor lor.