MENIU

Nicolae Ciucă este noul președinte PNL: „Ce facem noi astăzi nu este pentru noi, ci pentru tineri. Să ne apucăm serios de muncă!”

Nicolae Ciucă, președintele PNL Foto: INQUAM/George Călin
Nicolae Ciucă, președintele PNL Foto: INQUAM/George Călin

Liberalii și-au ales duminică un nou președinte, după ce l-au debarcat pe Florin Cîțu de la șefia partidului. A fost ales Nicolae Ciucă, singurul candidat. 

Liberalii și-au ales noul președinte, duminică, într-un Congres extraordinar, la Palatul Parlamentului, la doar şase luni de la ultimul congres, în care 5.000 de delegaţi îl aleseseră pe Florin Cîţu la şefia partidului. Astăzi sunt prezenți puțin peste 1.300 de delegați.

UPDATE 13.37 Nicolae Ciucă a susținut discursul către liberali după alegerea sa la conducerea PNL. A devenit președintele PNL cu 1.060 de voturi pentru și 60 de voturi nule.

„Vă multumesc tuturor pentru votul de încredere. Ați venit de ziua de Florii. Diasporei vreau să-i mulțumesc foarte mult. Și m-aș bucura sa fie la fel de uniti si dinamici ca astazi si sa arate lumii, PNL, că România are spirit capacitate resursa umana sa nu ne fie teama sa ne angajam la orice efort, impreuna cu tot ce inseamna valorile UE in care valorile nationale sa isi faca simtite relevanta. 

Vreau sa le multumesc tinerilor, am vazut foarte multi astazi.

Tot ce facem noi astazi le este destinat. Rostul nostru si sustinerea motiunii nu sunt pentru noi, ci pentru ei. Ei se vor mândri ca au preluat de la no io tara puternica si au datoria sa o duca mai departee mai bine decât am făcut o noi. Vă urez succes si vă indemn sa ne intoarcem fiecare sa ne apucam serios de munca si sa nu uitam niciodata ca in centrul programului de guvernare este cetățeanul române!”, a declarat Nicolae Ciucă după anunțarea rezultatului oficial al votului congresului, prin care a devenit președintele liberalilor.

UPDATE 13.35 Rezultat oficial: 1.060 de voturi pentru Nicolae Ciucă, 60 de voturi - nule. Voturi valabil exprimate - 1.120, voturi neutilizate - 159, la votul pentru moțiunea „Uniți pentru o Românie puternică și stabilă”.

UPDATE 13.20 Votul delegaților s-a încheiat. Este așteptat anunțul oficial al rezultatelor votului pentru Nicolae Ciucă.

UPDATE 12.00 Nicolae Ciucă: Îi mulțumesc lui Florin Cîțu pentru tot ce a făcut bine pentru PNL

„Vă rog ca înainte de a începe să vorbesc să păstrăm împreună un moment de reculegere pentru victimele din Ucraina ca urmare a invaziei ilegale a fortelor armate ruse in Ucraina”, a declarat Nicolae Ciucă.

Acesta i-a mulţumit apoi lui Florin Cîţu, preşedintele Senatului, ”pentru tot ce a făcut bine pentru PNL”.  

Nicolae Ciucă: Este adevărat, nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experiență politică. Dar cu siguranță, nu mă voi lăsa niciodată prizonier

„Dragi liberali, încep prin a le mulţimi antevorbitorilor mei pentru că au susţinut această moţiune şi îl salut pe preşedintele Senatului Florin Cîţu şi să îi mulţumesc pentru tot ce a făcut bine pentru PNL. Sunt în faţa dumneavoastră pentru a vă convinge că moţiunea merită să fie votată. (...) Valorile în care credem noi sunt cele care ne motivează, ne unesc, ne dau rezistenţă, ne dau capacitatea de a stabili şi îndeplini obiective politice, ne ajută să ne ridicăm când suntem căzuţi. Valorile PNL sunt valorile politicii de dreapta care a modernizat România în trecut, o face şi acum si o va face şi în viitor.

Avem un rost și o direcție, care nu se fac doar de dragul de-a face politică”, a mai afirmat Ciucă.  

„Fac un apel către toate partidele democrate: Să nu tolerăm degradarea democrației în România, a valorilro care au stat la baza aderării la NATO și UE si sa respingem incitarea la ură și violență”, a mai spus Ciucă.

„Forța politică a partidului e dată de președinții consiliilor județene, de deputați și senatori. 

Este adevărat, nu sunt un membru cu vechime in partid, nu am experiență politică și nici nu vreau sa dau impresia de ce nu sunt. Dar cu siguranță, Dane (Motreanu - n.red.), nu mă voi lăsa niciodată prizonier.

Am încredere în experiența  dvs și în voința dvs, asumându- ne sa trecem țara prin criză. 

Suntem aici pentru că trebuie să mergem înainte”, a mai spus Ciucă.

UPDATE 11.40 Rareș Bogdan: PNL are o misiune istorică. Poate înțelegeți de ce trebuia să vină Nicolae Ciucă la Guvern. Avem nevoie de stabilitate

”Nu voi fi la fel de zâmbăreț ca de obicei, dar nu pentru că sunt supărat. Sunt îngrijorat (...) Trăim vremuri complicate și complexe, iar în astfel de vremuri trebuie să luăm decizii complicate. Situația geopolitică este foarte complicată, iar PNL are o misiune istorică. Am avut o misiune grea în momentul în care a venit cea mai groaznică pandemie peste noi și am ieșit la suprafață. Am avut criza energetică. (...) Acum trebuie să facem față unei provocări globale. Poate înțelegeți cu toții de ce România avea nevoie de o majoritate confortabilă, de  stabilitate. Poate acum înțelegem mai bine de ce Nicolae Ciucă trebuia să vină la Palatul Victoria. În toate aceste situații ne-am consultat cu partenerul nostru de 7 ani, președintele Klaus Iohannis.

De trei ani sunt în PNL și am luat o decizie atât de bună venind în PNL, la fel ca atunci când m-am însurat cu nevasta mea.

În toată această furtună avem, totuși, câteva oportunități. Avem o dependență de doar 9% față de gazul rusesc, ceea ce ne face să putem sta oricând fără niciun metru cub de gaz din Rusia”, a declarat Rareș Bogdan.

„Am primit un ultim sondaj de opinie, pe care casa de sondare îl va face cunoscut, probabil, în această seară sau mâine dimineaţă. Este făcut la comanda unei importante instituţii internaţionale. Cifrele arată că, în continuare, votanţii liberali şi PNL sunt cei mai pro-occidentali de pe scena politică românească, că PNL are scorul astăzi de 22,2% din totalul populaţiei, PSD - 31,1%, AUR - 16,2%, UDMR - 5%. Avem potenţial. Haideţi să-l valorificăm şi să nu ne batem joc de ceea ce a rămas, pentru că peste doi ani trebuie să mergem în faţa oamenilor cu realizări, nu cu proiecte", a declarat Rareş Bogdan.

UPDATE 11.25 Nicolea Bode: Nicolae Ciucă e omul care reușește să țină lucrurile sub control. Avem omul potrivit în momentul potrivit. 

„Avem responsabilitatea bunei guvernării. Istoric, dezvoltarea PNL și a României sunt strâns legate. PNL a gestionat toate crizele majore de-a lungul istoriei sale și are capacitatea pentru a asigura progres si bunastare. Avem in fruntea Guvernului un om care si-a asumat cu curaj sa treaca tara prin  criză. Da, Nicolae Ciucă e omul care reuseste sa tina lucrurile sub control. Avem omul potrivit in momentul potrivit. Astazi nu alegem doar presedintele PNL, ci si un nou program politic. Suntem singurul partid cu traditie de pe scena politica. PNL e un partid istoric si national. PNL trebuie să-și asume misiunea de a consolida instituțiile statului.

Votul pe care-l dăm astăzi e pentru întărirea partidului. De mâine, PNL trebuie să arate ca o echupă unită în jurul președintelui ce va fi ales astăzi. Suntem o echipă puternică. Avem oameni competenți în toate filialele, cu experiență. Însă trebuie să fim conectați cu electoratul, cu oamenii, pentru că atunci când ai sprijinul lor poti face reforme. Înseamnă o revitalizare dintre 

Moțiunea politică a candidatului Nicolae Ciucă pune un accent deosebit pe viața de partid. Trebuie să fim conștienți că mai e puțin până la alegerile din 2024. Avem obligația sa intarim partidul, sa avem oamen ibine pregatiti, sa vina cu propuneri de politici publice. Mai avem ceva de realizat sa iesim invingători: mobilizaera activului de partid. 

Suntem parte a unei coaliții care ne responsabilizează enorm. (...P Avem doi ani ca sa coagulam dreapta. Impreuna cu fiecare membru PNL putem duce partidul pe primul loc”, a declarat Nicolae Bode de la tribuna congresului.

UPDATE 11.20 A ajuns și Florin Cîțu la congres.

UPDATE 11.00 Lucrările congresului au fost deschise de președintele interimar - Gheorghe Flutur, care a preluat conducerea după demisia lui Florin Cîțu

UPDATE 10.50 Nicolae Ciucă a ajuns la Palatul Parlamentului înainte de ora 11.00, când încep lucrările congresului extraordinar. El este susținut de majoritatea filialelor PNL, dar și de presedintele Klaus Iohannis. Premierul candidează la şefia PNL cu moţiunea intitulată "Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică". 

La lucrările congresului extraordinar care au început la ora 11.00 sunt prezenți  1.300 de delegați. Vor susține discursuri premierul, prim-vicepreședinții partidului, apoi se va trece la vot, pentru a fi validat Nicolae Ciucă la șefia PNL. Lucrările congresului urmează să fie închise la ora 13.00.

Nicolae Ciucă este singurul candidat la sefia PNL și a anunțat că obiectivul său sunt întărirea partidului și pregătirea pentru alegerile generale din 2024.

Premierul Nicolae Ciucă a venit, în ultima zi de depunere a candidaturilor, cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică” care are 24 de pagini şi include o scrisoare adresată liberalilor scrisă de mână. Acesta a putut candida după ce s-a votat o derogare de vechime in PNL.

Este a patra oară în ultimii 10 ani când PNL recurge la derogarea de vechime prevăzută de statutul partidului pentru candidații la conducerea liberalilor. Nicolae CIucă este membru PNL din octombrie 2020. Până la aplicarea derogării de vechime pentru șefia PNL pentru Nicolae Ciucă au mai fost cele pentru Theodor Stolojan, în 2003, a urmat apoi Klaus Iohannis, în 2013, și Florin Cîțu, ales președinte anul trecut. 

În scrisoarea pentru liberali, Nicolae CIucă a enunțat valorile dreptei şi despre contextul geopolitic, plus multiplele crize şi provocări din ultima perioadă.

”Ca să depăşim crizele şi să fructificăm oportunităţile este necesar să întărim leadershipul politic şi acţiunea guvernamentală şi să consolidăm doctrinar PNL ca Partid al Dreptei pro-occidentale şi lider al aducerii României între cei care profesează valorile Occidentului”, a scris Nicolae Ciucă.

Potrivit surselor Realitatea PLUS, Ciucă este susținut și de președintele Iohannis. La fel a fost și la congresul din 25 septembrie 2021, când președintele l-a susținut pe Cîțu, fiind și prezent la lucrările congresului.

Florin Cîțu a demisionat după ce a pierdut sprijinul a 40 de filiale PNL, aceeași proporție fiind și cele care l-au susținut în urmă cu opt luni la șefia partidului. Prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a preluat şefia interimară a PNL.

În urma mișcării lui Cițu și a alegerii unui nou președinte, rămân posturi vacante în PNL. Funcția de secretar general a devenit vacantă după demisia lui Dan Vîlceanu, apropiat al lui Cîțu. Postul a fost preluat de un prim-vicepreședinte, în persoana lui Nicolae Bode. Printre numele vehiculate pentru funcția de secretar general sunt, potrivit Realitatea PLUS, Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, și europarlamentarul Dan Motreanu.

Este posibil să se facă schimbări şi în structura de conducere la nivel de prim-vicepreședinți. În prezent, cei 4 prim-vicepreşedinţi sunt Lucian Bode, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi Rareş Bogdan.

Însă Conducerea PNL, a echipei lui Nicolae Ciucă nu va fi aleasă astăzi, la congresul de duminică, pentru confirmarea lui Ciucă drept președinte al PNL.