MENIU

Conferinţă ministerială a Organizaţiei Mondiale a Comerţului de la Geneva, AMÂNATĂ din cauza variantei Omicron a COVID-19

Coronavirus

Cea de-a 12-a conferinţă ministerială a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care urma să aibă loc săptămâna viitoare la Geneva, a fost amânată, astăzi, în ultimul moment, din cauza noii variante a COVID-19, catalogată de OMS ca fiind "îngrijorătoare".

"Amânarea tocmai a fost confirmată", a declarat pentru AFP o sursă diplomatică, la scurt timp după ce Elveţia a anunţat măsuri de restricţie a călătoriilor pentru a face faţă apariţiei variantei îngrijorătoare Omicron a COVID-19. 

Ziua de vineri a adus o mulțime de decizii, unele dintre ele destul de radicale, pe fondul apariției noii variante sud-africane a COVID-19. 

În primul rând, OMS a decis într-o reuniune specială care a avut loc vineri că noua variantă a coronavirusului va fi denumită cu litera grecească Omicron.

”Varianta B.1.1.529 a fost raportată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a afirmat grupul de experți însărcinat de OMS să monitorizeze evoluția Covid-19, relatează HotNews.ro, care citează Reuters.

Varianta Omicron are 32 de mutații în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva Covid. Acesta este aproximativ dublu față de numărul asociat cu varianta Delta.

Totodată, Consiliul UE a decis ca să fie suspendate toate zborurile spre țările sud-africane afectate de focarul cu noua mutație a coronavirusului care provoacă îngrijorări (B.1.1.529), denumită de OMS Omicron.