MENIU

Concediile medicale, plătite mai prost, în 2024. Noi taxe pentru români - cine este scutit 

Angajații români vor trebui să scoată bani din buzunar dacă vor să-și ia concediu medical în 2024. Oamenii vor trebui să plătească din salariu în funcție de numărul zilelor libere acordate de medic. Potrivit măsurilor prevăzute de o nouă ordonanță, se introduce o nouă categorie în lista veniturilor impozabile pentru CASS. Indemnizațiile de concedii medicale vor fi supuse unui impozit de 10%. Concret, măsura se va aplica pentru toate zilele libere luate în cazul bolilor obișnuite, accidentelor din afara locului de muncă, dar și pentru probleme din timpul sarcinii. 

Salariații care își iau concediu medical în 2024 vor plăti un impozit de 10% pentru asigurările de sănătate (CASS). 

Această măsură se aplică celor care își iau concedii medicale pentru diferite boli, pentru accidente din afara locului de muncă, pentru probleme din timpul sarcinii sau pentru îngrijirea copilului bolnav.

De asemenea, şi bolnavii de cancer care au nevoie de zile libere vor fi taxați.

Există însă și câteva categorii care sunt scutite: persoanele care au suferit accidente de muncă sau au boli profesionale.

Măsurile sunt cuprinse în OUG 115/2023, publicată în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2023. Documentul modifică art. 155 din Legea 226/2015 – Codul fiscal.

Concediu medical impozitat în 2024

Între categoriile de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate au fost introduse și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit OUG 115/2023, plătitorii de venit (Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casele de Asigurări de Sănătate) au obligația de a calcula și de a reține la sursă contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază:

- șomerii

- angajații care realizează în România veniturile de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte

- persoanele care se asigură pe bază de contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate

- femeile care beneficiază de indemnizații de maternitate, care pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor şi nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat

Până acum, indemnizaţiile aferente certificatelor medicale erau scutite de la plata CASS, conform Codului Fiscal.

Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.