Companiile de stat, feuda Puterii. Cum sunt numiți direct de Guvern managerii politici
Coaliția de guvernare PSD-ALDE a pus gând rău companiilor de stat: nu doar că le extrage toate rezervele financiare și profiturile în avans, pentru a acoperi găurile din buget, dar își instalează și oamenii proprii în fotoliile de conducere, nesocotind total recomandările FMI, ale Băncii Mondiale sau Comisiei Europene.
Coaliția de guvernare merge mai departe cu tancul peste recomandările instituțiilor internaționale cu privire la reformarea companiilor de stat.
După ce în var,ă senatorii au decis că zeci de societăți și regii de stat să aibă manageri numiți doar politic, fiind exceptate de la principiile managementului profesionist, deputații merg acum chiar mai departe, propunând să lase Guvernului libertatea de a decide prin hotărâre care să fie companiile cu manageri numiți pe criterii politice, fără a mai trece prin proceduri transparente de selecție.
Astfel, Comisia pentru Industrii din Cameră Deputaților, condusă de Iulian Iancu (PSD), a aprobat marți un amendament care va permite Guvernului să decidă singur dacă va aplică legislația privind guvernanță corpoarativă într-o companie sau alta, potrivit Hotnews.ro.
În repetate rânduri, FMI le-a recomandat autorităţilor de la București adoptarea cât mai rapidă a unei legislaţii pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative în companiile de stat şi stabilirea unei liste cu potenţiale listări la bursă sau privatizări. Reformele ignorate de PSD ar fi dus la îmbunătăţirea managementului profesionist în aceste companii, la alocarea mai eficientă a resurselor, la creşterea profitabilităţii și la diminuarea fenomenului de corupție.
Pe lista din vară a companiilor exceptate de la managementul profesionist se află Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonomă "Monitorul Oficial", Regia Autonomă "Administrația Protocolului de Stat" și mai multe din industria de apărare. Senatul era prima cameră sesizată, proiectul fiind trimis apoi la Camera Deputaților. Inițial, deputații au intenționat să mărească lista, însă în cele din urmă au introdus un amendament prin care să lase aplicarea legislației după bunul plac al Guvernului.
În acest moment sunt multe companii de stat importante supuse legislației privind guvernanța corporativă: Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz.
În multe cazuri au expirat mandatele de patru ani pe care le-au avut foștii manageri, fiind numiți, pe criterii politice, administratori interimari. Guvernul nu s-a grăbit până acum să înceapă procedurile de selecție a unor noi manageri cu mandat plin. Aceste proceduri ar putea fi bocate cu totul dacă proiectul Coaliției PSD- ALDE va fi aprobat în plenul Camerei Deputaților și promulgat de președinte.
Numiri controversate la Transelectrica: niciunul n-are experiență în domeniu. Unul, acuzat de răpire
Prima decizie majora luata de Gheorghe Simon, noul ministru al Economiei, a fost schimbarea unor membri din Directoratul Transelectrica. Mandatul acestora expira, insa decizia a fost sa nu mai fie prelungite, fiind inlocuiti cu Florin Cristian Tataru, Dan Valeriu Ardelean si Andreea Georgiana Florea. Niciunul dintre acestia nu are experienta in domeniul energetic.
Ba mai mult, Florin Cristian Tataru este un politician controversat din Maramures, de unde este si actualul ministru, fiind acuzat in trecut de rapirea unui om si amenintarea acestuia cu pusca.
Andreea Georgiana Florea este sotia primarului sectorului 5, Daniel Florea. In conditiile in care sotia sa lucra la ASF, acesta a castigat in 2013 prin casa sa de avocatura peste 3 milioane de lei din contracte cu firme de asigurari.
PSD şi ALDE îşi „plantează" oamenii la Nuclearelectrica. Miza: salariile uriaşe
O fostă consilieră a lui Grindeanu, un „liber profesionist" și o persoană cu 25 de locuri de muncă simultan, la stat, sunt propuşi de stat pentru Nuclearelectrica, companie de importanţă vitală, care asigură 20% din consumul naţional de electricitate.
După propunerile ruşinoase, care au scandalizat specialiştii din sectorul energetic, pentru Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Ministerul Energiei nu se dezice nici când vine vorba de Nuclearelectrica (SNN), o altă companie de importanţă vitală, care asigură 20% din consumul naţional de electricitate.
Printre cei 8 înscrişi, din care vor fi aleşi 7, se află o fostă consilieră a premierului Sorin Grindeanu, un „liber profesionist" care a candidat pe un post de consilier la Consiliul General al Municipiului Bucureşti și un fost consilier al lui Andrei Gerea, fost ministru al Energiei. Cu o singură excepţie, niciunul nu are nicio pregătire în domeniul energetic, dar au un mare merit: au conexiuni politice în zona PSD-ALDE, mulţi fiind chiar membri de partid.
Cei numiţi în această funcţie provizorie vor încasa lunar câteva mii de euro, dar şi din care ar putea rămâne cu mandat plin, de 4 ani.
Fondul Proprietatea, unul dintre acționarii companiei de stat Nuclearelectrica, acuză slăbirea guvernanței corporative la Nuclearelectrica prin ultimele intervenții ale Ministerului Energiei. "Având în vedere repetarea situației similare de la Hidroelectrica, efectuarea unor modificări nocive la contractele de mandat ale membrilor Consiliilor pare să fie o practică comună a Ministerului Energiei", arată oficialii FP.
Risc de corupție la Hidroelectrica. "S-a deschis Cutia Pandorei. Apar alți băieți deștepți"
Fondul Proprietatea, care deține aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica, trage un semnal de alarmă după ce Ministerul Energiei a propus noi contracte de mandat pentru membrii Consiliului de Supraveghere al companiei de stat.
"Noul contract de mandat creeaza un precedent extrem de periculos, permitand membrilor Consiliului sa detina pozitii in conducerea sau in consiliile altor companii energetice. Aceasta situatie deschide practic Cutia Pandorei si ridica ingrijorari serioase cu privire la determinarea si responsabilitatea de a actiona in cel mai bun interes al companiei si de a nu folosi pozitia de membru in Consiliul Hidroelectrica pentru a servi interese personale", a spus Greg Konieczny, CEO si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.