Comisia Europeană avertizează că situația fiscală a României nu s-a îmbunătățit, dar nu va propune măsuri de deficit excesiv, din cauza COVID
Comisia Europeană avertizează România în legătură cu „deteriorarea” finanțelor publice în anul 2020, precizând că țara noastră nu pare în măsură să facă ajustările pentru ca deficitul excesiv să fie corectat în următoarea perioadă. Totuși, în contextul pandemiei de coronavirus, forul comunitar a anunțat, miercuri, că nu va propune măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit bugetar excesiv, în care se află țara noastră din luna aprilie.
Precizările au fost făcute de Comisia Europeană, care a prezentat miercuri pachetul de toamnă pentru politica economică, în cadrul Semestrului european, care include şi Comunicarea privind situația bugetară a României.
Comisia Europeană (CE) a anunțat miercuri că apreciază, momentan, că nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a României, în contextul incertitudinilor mari determinate de pandemia de coronavirus, informează Executivul comunitar.
Comisia reaminteşte că, începând din aprilie 2020, România face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a încălcării în 2019 a pragului privind deficitul prevăzut în tratat. Consiliul European propunea reglarea deficitului până în 2022. Autorităţile române şi-au prezentat în septembrie raportul cu privire la acţiunile adoptate ca urmare a recomandării, iar raportul arată spre o deteriorare a finanţelor publice în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. În prognozele sale de toamnă, Comisia estimează că deficitul României va trece de 10% din PIB în 2020 şi va continua să crească în anii următori.
Legat de estimările Comisiei Europene, Florin Cîțu apreciază că acestea dau dreptate celor anunțate de Ministerul Finanțelor.
„În martie, când Comisia Europeană dădea scăderea economiei cu 6%, astăzi vede o scădere mai mică și se ajustează spre noi, deci merge către scenariul nostru de bază”, a răspuns ministrul, miercuri, la întrebările jurnaliștilor despre îngrijorările din estimările Comisiei.
„Având în vedere gradul ridicat de incertitudine care persistă în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia consideră că, în acest moment, nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a României”, subliniază Comisia Europeană.
Totuși, forul comunitar avertizează în legătură cu „deteriorarea” finanțelor publice di nacest an marcat de epidemia de coronavirus.
„Elemente importante ale situaţiei fiscale care erau deja prezente înainte de izbucnirea pandemiei în 2020 nu au fost modificate. Acestea includ creşteri semnificative ale pensiilor, care nu sunt finanţate, majorarea alocaţiilor pentru copii, reducerea taxelor indirecte şi diminuarea contribuţiilor sociale pentru unele categorii de angajaţi”, subliniază Comisia Europeană.
Executivul comunitar precizează că încercările Guvernului de a limita impactul unora din aceste măsuri au fost respinse de Parlament, iar rezultatul este incert. Cu toate acestea, chiar dacă propunerile vizând moderarea creşterii pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii ar fi adoptate în cele din urmă, perspectivele fiscale ar rămâne foarte nefavorabile.
„Deficitul public general pentru 2021 și 2022 s-ar putea dovedi mai scăzut decât se aștepta în Prognoza Comisiei de toamnă 2020, deoarece guvernul a propus să reducă planul de creșteri ale pensiilor și alocațiilor pentru copii. Cu toate acestea, modificările aferente au fost respinse de Parlament, iar guvernul a contestat deciziile parlamentare la Curtea Constituțională, ale cărei decizii finale sunt în curs”, se menționează în situația prezentată de Comisie.
„În consecinţă, autorităţile vor trebui să analizeze noi acţiuni structurale substanţiale, atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli, pentru a pune deficitul pe o traiectorie descendentă şi a împiedica o creştere abruptă a raportului datorie-PIB”, mai susţine CE.
„Comisia a ajuns la concluzia că clauza derogatorie generală (de la procedura de deficit excesiv) ar trebui să rămână activă în 2021”, mai precizează executivul comunitar.
Executivul comunitar precizează că va reexamina situaţia bugetară a României în primăvara anului 2021 şi va lua măsurile necesare, în cadrul procedurii de deficit excesiv, la acel moment, dacă va considera oportun: „Comisia va reevalua situația bugetară a României pe baza datelor rezultatului din 2020, Bugetul 2021 și previziunile Comisiei pentru primăvara anului 2021 în primăvara anului 2021. Dacă este cazul, Comisia va propune noi pași în cadrul procedurii de deficit excesiv, luând în considerare aplicarea în continuare a clauzei generale de evadare a Pactului de stabilitate și creștere în 2021”.
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetară care va fi adoptată în perioada următoare.