MENIU

Doctorul care lua dispozitive medicale de la morţi și le monta bolnavilor, arestat pentru 30 de zile - Ce spune Colegiul Medicilor

Doctorul Nicolae Dan Tesloianu de la Spitalul Sfântul Spiridon, din Iași, a fost reținut noaptea trecută de procurorii Parchetului General pentru 24 de ore și judecătorii au dat ulterior mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.. Totodată un alt medic a fost și el pus sub control judiciar pentru 60 de zile pentru dare de mită și i s-a interzis să mai profeseze. 

Tribunalul Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre.

Decizia instanţei nu este definitivă, însă este executorie, prin urmare medicul va fi dus în Arestul Poliţiei.

Dan Tesloianu a fost reţinut vineri pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

"În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 - august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare", susţin procurorii.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.

Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.

"În situaţia de fapt reţinută de procurori se consemnează că cei cinci suspecţi medici, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unor pacienţi, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate. În ceea ce îi priveşte pe cei patru suspecţi pacienţi, s-a reţinut că aceştia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite", precizează Parchetul.

Într-o primă reacție, președintele Colegiului Medicilor a declarat că practica medicilor "este ceva care depăşeşte imaginația".

"Întâi de toate, trebuie să spun că toate informațiile pe care le avem la acest moment sunt cele din presă și poziția noastră este foarte clară. Este imoral și ilegal ce se întâmplă, mai ales în condițiile în care, de câțiva ani, Casa Națională de Asigurări de Sănătate acoperă, rambursează folosirea acestor dispozitive medicale. 

Să refolosești un dispozitiv medical nu este absolut o practică deontologică.

Noi am avut la un moment dat o întrebare din partea Casei Naționale dacă din punct de vedere deontologic este corect și, sigur, poziția noastră a fost fermă: nu este corect să refolosim dispozitive medicale de la cadavre sau din alte surse", a declarat președintelui Colegiului Medicilor din România, dr. Daniel Coriu, la un post TV.

Întrebat de ce crede că le-a adresat Casa Națională de Sănătate această întrebare, medicul a spus că nu ştie.

"Noi nu am putut să aflăm mai multe lucruri. Probabil era într-un context similar. Nu ni s-au oferit informații, a fost numai pur și simplu cererea unei opinii. Până acum nu am mai avut reclamații (cu privire la astfel de practici - n.r.). Cred că este ceva care depăşeşte imaginația noastră. Nu ne puteam închipui că acest lucru s-ar putea întâmpla", susţine dr. Coriu.

Cât despre medicii găsiți vinovați de astfel de practici, "clar li se va ridica dreptul de liberă practică".

"Înțeleg că deja procuratura a dat o dispoziție în acest sens la unul din medici. La restul urmează să vedem rezultatele finale ale anchetei", a completat președintele CMR.