CODUL PENAL: Senatul se pronunţă marţi pe abrogarea articolului despre "presiunile asupra justiţiei"
NOUL COD PENAL. Senatul se va pronunța marți privind inițiativa legislativă care propune abrogarea articolului 276 din Codul penal prin care se incriminează "presiunile asupra justiției", a anunțat, luni, viceprepreședintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD).
NOUL COD PENAL. Potrivit acestuia, Biroul Permanent a sesizat deja Comisia Juridică a Senatului cu propunerea legislativă pentru abrogarea articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, Comisie care își va da raportul luni.
"Deja a fost sesizată Comisia juridică și i s-a solicitat să elaboreze împreună, cu avizul de la Comisia pentru drepturile omului, raportul, (...) l-am și introdus, probabil că în ședința care va avea loc după ce vom alege noul Birou Permanent, pe ordinea de zi de mâine (marţi - n.r.)", a menționat social-democratul.
NOUL COD PENAL. Articolul 276 din NOUL COD PENAL, intitulat "Presiuni asupra justiţiei", precizează: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".
Propunerea legislativă are ca inițiatori mai mulți parlamentari, majoritatea liberali, printre care Crin Antonescu, Victor Ciorbea, Sebastian Grapă, Marius Obreja, Sorin Roșca Stănescu, Ștefan Tomoioagă, Mihăiță Calimente, Relu Fenechiu, Alina Gorghiu, Petre Roman, Nini Săpunaru și Radu Stroe.
Senatul va dezbate această propunere legislativă, depusă de la începutul lunii noiembrie, în calitate de primă Cameră sesizată.
NOUL COD PENAL. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că la nivelul Parlamentului va fi promovată urgent iniţiativa legislativă care va modifica Codul penal în ceea ce priveşte libertatea de exprimare faţă de actele justiţiei şi care ar îngrădi libertatea presei.
"Al doilea subiect (al discuţiilor din USL, n.r.), care este urgent şi care va fi abordat mâine şi care sper să fie rezolvat cât mai repede este articolul 276 din Codul penal (...) Vom interveni în Parlament, unde vom susţine un proiect de lege care exista deja semnat de mai mulţi parlamentari privitor la art. 276 care în opinia noastră aduce o inacceptabilă a îngrădire a libertăţii presei înainte de toate şi pe care dorim să-l remediem în spiritul cel democratic", a susţinut Antonescu.