Codul Administrativ va adânci baronizarea României, acuză USR
Viorica Dăncilă se pune bine cu baronii înainte de congresul PSD de sâmbătă. Guvernul PSD a apobat controversatul Cod Administrativ, care a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social.
Uniunea Salvaţi România consideră că adoptarea de către Guvern a Codului administrativ va contribui şi mai mult la baronizarea administraţiei la nivel local şi la deteriorarea actului administrativ, se arată într-un comunicat transmis marţi.
"Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Executivul PSD - ALDE adoptă Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă şi total netransparent, fără ca măcar să fie adusă la cunoştinţa publicului forma intrată în şedinţa de Guvern. Semnele de întrebare sunt cu atât mai îndreptăţite cu cât forma iniţială dorită de PSD - ALDE şi trecută prin Parlament cu ignorarea amendamentelor Opoziţiei a fost declarată neconstituţională de CCR. Codul administrativ, pe care Guvernul Dăncilă îl adoptă în şedinţa de azi, conţine o serie de prevederi controversate, printre care introducerea pensiilor speciale pentru aleşii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcţie), faţă de două treimi cât era până acum, mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcţionarii publici", evidenţiază USR.
Potrivit sursei citate, practic, odată aprobată OUG pe Codul administrativ, toţi primarii, viceprimarii, şefii de CJ-uri şi adjuncţii lor, aleşi din 1992 încoace, vor beneficia de pensii speciale, care vor depăşi jumătate din indemnizaţiile acum în plată, indemnizaţii care, după cum subliniază USR, tot prin grija PSD - ALDE faţă de baronii locali au ajuns la peste 15.000 de lei pe lună.
"Codul administrativ este, totodată, folosit de PSD şi ALDE pentru a netezi drumul spre funcţii publice de înaltă demnitate - premier şi ministru - condamnaţilor penal reabilitaţi, dar şi pentru liniştea funcţionarilor publici trimişi în judecată, care nu vor mai fi suspendaţi din funcţie. Lucru evident neconstituţional, după cum a decretat CCR în februarie 2018, la încercarea anterioară a PSD şi ALDE de a-i scăpa de sancţiune pe funcţionarii publici trimişi în judecată. De asemenea, pentru a-şi asigura un avantaj în disputele politice, Guvernul PSD - ALDE foloseşte Codul administrativ pentru a introduce obligaţia pentru preşedinte de a se pronunţa în termen de maximum 10 zile asupra propunerii de numire a unui ministru. (...) Nu în ultimul rând, prin adoptarea Codului administrativ prin OUG Guvernul Dăncilă îi ignoră total pe partenerii sociali, în condiţiile în care Consiliul Economic şi Social a avizat negativ proiectul de OUG, iar sindicatele din administraţie şi specialiştii în drept administrativ au solicitat insistent să nu fie adoptată OUG, iar premierul să convoace părţile implicate la discuţii", se precizează în comunicatul USR.
Conform senatoarei USR Florina Presadă, "orice formă de codificare a dreptului administrativ trebuie să fie opera exclusivă a Parlamentului României, ca unică autoritate legiuitoare a ţării, astfel încât conţinutul normativ al actului de legiferare să fie rezultatul dezbaterilor parlamentare, în mod transparent şi democratic".
"Chiar dacă, prin acest OUG, PSD îşi aserveşte administraţia publică, USR va construi o administraţie curată, profesionistă şi care serveşte cetăţenii. Era bine să fi avut un Avocat al Poporului care să nu facă jocul infractorilor. Era bine să fi avut şi un prim-ministru care să nu hrănească o caracatiţă politică din administraţia publică. Era bine să fi avut o clasă politică responsabilă, integră şi competentă. Din păcate, PSD nu a învăţat nimic din alegerile din 26 mai. Din fericire, urmează alte runde de alegeri", afirmă Florina Presadă, citată în comunicat.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Executivul va adopta, în şedinţa de marţi, Codul administrativ. "Adoptăm astăzi noul Cod administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ creăm un cadru unitar şi punem într-o formă coerentă, mai clară şi mai simplificată reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă vom stabili o procedură mai clară şi termenele reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situaţia din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate a Guvernului", a spus Dăncilă, la începutul şedinţei Executivului.