MENIU

Prima zi PAȘNICĂ de proteste anti-restricții în București, fără petarde și VIOLENȚE: Doar 350 de persoane în Piața Victoriei, fără mască și distanțare - VIDEO

Protest Capitală / INQUAM - Octav Ganea

Au continuat protestele în Capitală și miercuri seara, a patra zi în care cei nemulțumiți de restricțiile anti-epidemice impuse de autorități ies în stradă. A fost un protest pașnic, pentru prima oară în ultimele zile. Oamenii au început marșul în Capitală, plecând din Piața Universității spre Piața Victoriei în jurul orei 21.00 și au ajuns în fața Guvernului exact când nu mai era permisă circulația, la ora 22.00. Alți protestatari îi așteptau în Piața Victoriei. IMAGINI LIVE pe Realitatea.net. Cei mai mulți nu au purtat mască sau o țineau sub bărbie și nu au păstrat distanța socială. În seara de miercuri pe străzile bucureștene a mărșăluit un singur grup de oameni, față de celelalte trei zile, în care au existat mai multe grupuri conduse de lideri politici și în care s-au infiltrat și ultrași care au provocat incidente violente. Jandarmii au anunțat miercuri că sunt în dispozitiv și au recomandat evitarea conflictelor de orice fel, un comportament civilizat și respectarea regulilor. În plus, și premierul Florin Cîțu le-a cerut forțelor de ordine să legitimeze pe oricine este pe stradă după ora 22.00, când intră în vigoare restricțiile de circulație. În serile anterioare, de la această oră începeau incidente violente în timpul manifestațiilor, luni seară, aproape 200 de persoane fiind încătușate și audiate. De asemenea, marți seară, mai mulți protestatari au hărțuit pe lângă forțele de ordine și jurnaliștii care relatau evenimentele.

 

Majoritatea oamenilor care au protestat miercuri seară pe străzile din Capitală nu au avut mască de protecţie şi nu au păstrat distanţarea fizică. Bucureștenii au fost în număr mult mai mic față de celelalte seri de proteste anti-restricții. Miercuri a fost și prima zi în care nu au mai fost auzite petarde, nu au mai fost incendiate măști de protecție sau alte obiecte și nici nu au fost raportate incidente violente.

UPDATE 23.00 Protestul din Capitală s-a încheiat, oamenii au început să se retragă înainte de ora 23.00 din Piața Victoriei. 

UPDATE 22.40 Cei peste 350 de oameni care se mai află în Piața Victoriei pentru a protesta față de restricții cer anularea stării de alertă, demisia Guvernului, scandând „Libertate!”, „Democrație!”, „Jos masca!”, „Demisia!”.

UPDATE 22.00 Oamenii care au plecat din Piața Universității au ajuns în Piața Victoriei, unde erau s-au întâlnit cu un alt grup, care protesta în fața Guvernului față de restricțiile COVID-19.

UPDATE 21.45 Singurul grup care protesta pe străzile din București este condus de Pompiliu Diplan, un personaj controversat. Liderul grupului Starea de Libertate susține că pandemia este „o minciună”, că „masca este neconstituțională” sau că starea de alertă este neconstituțională, dar și că „vaccinarea este un potențial genocid”.

Cele aproximativ 300 de persoane care au plecat din Piața Universității spre Piața Victoriei sunt apărate de cordoane de jandarmi. Oamenii strigă „Libertate!”, fiind revoltați din cauza măsurilor luate de guvern. În Piața Victoriei se află un alt grup , la fel de redus, care scandează împotriva restricțiilor.

UPDATE 21.00 Protestatarii au plecat din Piața Universității spre sediul Guvernului, în Piața Victoriei. A mai rămas doar o oră până la care este permisă circulația, potrivit noilor măsuri în vigoare de duminică, 28 martie.

UPDATE 20.50 Cei peste 200 de protestatari au ajuns pe Calea Moșilor și scandează: „Jos Iohannis!”, „Demisia!”, „Libertate!”.

UPDATE 20.00 Sunt aproximativ 200 de persoane, cu steaguri tricolore, pancarte, fluiere și vuvuzele, nemuțumite de restricțiile impuse de Guvern și au transmis că speră ca autoritățile să îi asculte autoritățile. Dar au anunțat că dacă nici astăzi, autoritățile nu vor discuta cu ei, vor continua să protesteze și zilele următoare.

Sunt echipaje numeroase de poliție și jandarmi mobilizate în Piața Universității. 

UPDATE 19.00 Oamenii adunați în Piața Universității cu pancarte, steaguri tricolore au stat distanțați și au început să rostească „Tatăl nostru”. Majoritatea nu poartă măști de protecție sau le poartă sub bărbie.

În Piața Victoriei, la această oră, nu sunt încă protestatari, dar sunt prezente numeroase echipaje de jandarmi.

UPDATE 18.00 Mai mulți bucureșteni s-au strâns deja la Piața Universității cu pancarte. Este prezent și Pompiliu Diplan care vorbește cu oamenii și transmite live pe Facebook.

Miercuri, pentru a patra zi la rând, oamenii încă nu se adunaseră în Piața Universității sau în Piața Victoriei , la ora 17.00, ca în zilele trecute, transmite Realitatea PLUS.

Jandarmeria Capitalei a făcut o serie de recomandări în urma manifestațiilor din zilele trecute. Marți seară au ieșit pe străzile Capitalei peste 1.500 de oameni, mult mai puțini decât cei 4.000 care au protestat împotriva măsurilor anti-COVID-19 în seara de luni, la doar o zi de la intrarea în vigoare a restricțiilor.

„Astăzi, 31 martie a.c., în municipiul București, sunt preconizate mai multe adunări publice, inițiate în mediul online, la care există posibilitatea să participe un public numeros. 
Conform cadrului legal în vigoare, Jandarmeria are obligația de a asigura măsurile de ordine publică atunci când au loc manifestații la care participă un număr mare de persoane, pentru a asigura protecția participanților și a celorlalți cetățeni și pentru a preveni și combate fapte antisociale de natură să tulbure ordinea și liniștea publică. 
Pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, reamintim faptul că, la nivelul Capitalei, există anumite restricții de deplasare. Pentru sănătatea lor și a celor din jur, jandarmii bucureșteni recomandă participanților:
- să poarte mască de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura;
- să respecte măsurile de igienizare a mâinilor;
- să mențină distanța fizică de minimum un metru.
În egală măsură, recomandăm persoanelor care vor participa la aceste adunări publice să manifeste înțelegere față de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicațiile  jandarmilor, să evite conflictele de orice natură, să se delimiteze de grupurile care au un comportament ostil și să anunțe cea mai apropiată patrulă de jandarmi dacă observă persoane care au un comportament antisocial.
Jandarmeria București asigură, fără discriminare, protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic. Astfel, facem apel atât la cei prezenți, cât și la ceilalți cetățeni să fie responsabili și îi asigurăm că sănătatea și siguranța lor sunt prioritatea noastră”, a anunțat Jandarmeria București.

Protestele au început imediat după noile restricții anunțate de autorități, duminică, 28 martie. 

A treia seară de proteste neautorizate în Capitală: manifestanți săltați de poliție și duși la secție - incidente fără precedent

Nu doar în Capitală au ieșit oamenii pe străzi, ci și în mai multe orașe din țară. La Craiova, protestatarii au protestat violent, au aprins torțe și au ars fotografii cu Raed Arafat. La Arad, centrul orașului a fost blocat de zeci de camioane, dube și mașini. La Galați, jandarmii au găsit arme albe asupra protestatarilor. Un băiat de 13 ani avea la el un briceag. Proteste au fost și la Buzău, Ploiești și Brașov.

A treia zi de proteste anti-restricții în țară: Regulile - SFIDATE de tineri și minori. TORȚE, fotografii cu Raed Arafat arse, ARME albe, petarde și... lăutari - VIDEO

 

Mai multe articole despre:
protest jandarmeria bucuresti restrictii