MENIU

CLAUZE ABUZIVE. Lista băncilor ATACATE în instanţă de Protecţia Consumatorilor

<p>Constantin Apostol, condamnat la doi ani de &icirc;nchisoare cu suspendare</p>

BĂNCI CLAUZE ABUZIVE. ANPC se judecă cu mai multe bănci pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele în care acestea se regăsesc – clauze ce vizează diverse comisioane şi moduri de calcul a dobânzilor.

Fostul preşedinte al ANPC, Bogdan Nica, recent demis de către premierul Ponta, a declarat în urmă cu două săptămâni că instituţia a intentat procese unui număr de 11 bănci şi instituţii financiare nebancare după data de 1 octombrie.

ANPC nu a dorit să facă publice şi numele acestor bănci, însă pe lista litigiilor deschide cu băncile după data de 1 octombrie se află următoarele instituţii, potrivit Economica.net:

Băncile în cauză sunt:

- Banca Comercială Română, cu două litigii - dosarul 317/3/2014 cu obiectul obligaţia de a face clauze abuzive şi 37822/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
- OTP Bank - dosarul 5410/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
- Raiffeisen Bank – dosarul 316/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
- Volksbank România – dosarul 36773/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
- Banca Românească – dosarul 36772/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.

+ Credit Europe Bank IFN - dosarul 314/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.

Guvernul intenţionează ca din luna martie să înfiinţeze un Tribunal Specializat la nivelul municipiului Bucureşti, care să judece, printre alte litigii cu conotaţie economică, şi aceste procese pe clauze abuzive.

Clienţii BCR care au dat banca în judecată sau au reclamat-o la protecţia consumatorilor au vizat în special clauza referitoare la modul de calcul al dobânzii. Clienţii au mai reclamat şi diferite comisioane.

Clienţii în litigiu cu Raiffeisen Bank au atacat în special clauzele privind comisionul de administrare/comisionul de procesare şi clauza referitoare la dobândă, potrivit căreia dobândă fixă poate varia în funcţie de decizia băncii. Mai multe aici.