Clădirile și terenurile neîngrijite, SUPRAIMPOZITATE cu până la 500%. Ce primar a luat decizia
Decizie radicală luată în Sectorul 6 al Capitalei! Consiliul Local a aprobat joi majorarea cu până la 500% a impozitului pentru clădirile şi terenurile neîngrijite. În aceeași sedință au fost stabilite și criteriile de identificare a acestora.
Potrivit proiectului adoptat de Consiliul Local, în funcţie de starea clădirii sau a terenului, majorarea impozitului poate fi cuprinsă între 100% și 500%. Evaluarea se va face de organul de control, pe baza unui punctaj.
”Se aprobă Regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor şi terenurilor neîngrijite situate în intravilanul sectorului 6, în vederea aplicării prevederilor art. 489 alin. (5)-(8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi pct. 168 din H.G. nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prevăzut în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre și Anexele 1-6 ale Regulamentului. Se aprobă aplicarea majorării impozitului aferent clădirilor și terenurilor neîngrijite cu până la 500% conform categoriilor prevăzute în Regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor şi terenurilor neîngrijite situate în intravilanul sectorului 6”, arată proiectul de Hotărâre adoptat joi.
Este vorba de clădiri care sunt stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, fațade nereparate/necurăţate/netencuite/nezugravite, geamuri sparte etc. și de terenuri aflate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite/abandonate, insalubre, neefectuarea curățeniei în curți, neîntrebuinţarea/nerepararea împrejmuirilor.
Primarul Cipian Ciucu a precizat că măsura este necesară pentru o calitate mai bună a vieții și a orașului.
”Sunt foarte, foarte multe terenuri în Sectorul 6 care sunt neîngrijite, care sunt într-o stare deplorabilă, în care colcăie efectiv şobolanii şi pe care se depozitează gunoi. În al doilea rând, avem şi multe clădiri mai degrabă industriale care, de asemenea, sunt într-o stare foarte proastă. Acest impozit este menit să îi determine pe cei care îşi lasă terenurile la întâmplare şi clădirile în stare necorespunzătoare să le cureţe şi să le pună într-o stare care să nu afecteze calitatea vieţii şi ţesutul urban”, a explicat edilul.
Ciucu a anunțat că starea clădirilor și a terenurilor va fi analizată până la data de 31 august a fiecărui an fiscal, după care vor fi notificați proprietarii.
”Vor fi notificaţi proprietarii, care vor putea să efectueze lucrări până la data de 15 noiembrie a aceluiaşi an, urmând apoi, dacă nu au făcut aceste lucrări, această comisie să comunice la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 6 unde se află acel teren, cine este proprietarul, pentru a fi supraimpozitat”, a adăugat primarul.
Potrivit regulamentului, sunr exceptate de la majorarea impozitului clădirile/terenurile neîngrijite pentru care proprietarii deţin autorizaţie de construire/desfiinţare valabilă, în vederea construirii/renovării/demolării/amenajării terenului şi au anunţat la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi la autoritatea publică locală începerea lucrărilor.