MENIU

Clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei, ocupată în continuare de militanți proruși

Mai mult de 50 de persoane au putut să părăsească, fără arme, clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din Lugansk (estul Ucrainei), ocupată de mai multe zile de militanți proruși, în urma unor negocieri dintre aceștia și autorități, menționează SBU pe pagina sa de internet, conform Reuters.

Oficiali SBU au declarat marți că protestatarii care ocupă de duminică sediul său din Lugansk au minat clădirea și au luat ostatici în jur de 60 de persoane, deși protestatarii înșiși neagă acest fapt, recunoscând doar că au capturat un arsenal de puști automate în sediul Serviciului de Securitate.

'Nu avem nevoie de ostatici pentru a obține ceea ce ne dorim', a declarat pentru Reuters unul dintre liderii manifestanților, care s-a prezentat Anton, refuzând să-și dezvăluie numele complet.

În urma negocierilor, 51 de persoane au părăsit în noaptea de marți spre miercuri clădirea, fără a avea arme asupra lor, dar SBU nu precizează dacă este vorba de protestatari sau ostatici.

Agenția de presă Interfax-Ukraina a relatat mai târziu că 56 de persoane au părăsit clădirea ca urmare a negocierilor care continuă pentru eliberarea în totalitate a sediului SBU, una din mai multe clădiri oficiale ocupate de manifestanții proruși din estul Ucrainei care cer organizarea unor referendumuri regionale pentru independența de Kiev.

'Persoanele care continuă să ocupe clădirea le-au permis unor deputați accesul în interior, care au părăsit ulterior imobilul fără niciun obstacol', indică agenția Interfax-Ukraina.

La Donețk, important oraș minier situat mai la sud, manifestanții continuă să dețină controlul asupra clădirii administrației regionale, în timp ce administrația dintr-un alt oraș important din est — Harkov — a fost eliberată de către autorități.

Guvernul ucrainean consideră ocuparea clădirilor oficiale, ca parte a unui plan conceput de Rusia pentru dezmembrarea Ucrainei.

Secretarul de stat american John Kerry a acuzat marți agenți ruși și forțe speciale de escaladarea tensiunilor separatiste în sud-estul Ucrainei, afirmând că Moscova ar putea încerca să pregătească o intervenție militară precum cea din Crimeea.

Mai multe articole despre:
Ucraina proruşi manifestanţi proruşi