MENIU

Cîțu a lăsat Ministerul Sănătății fără bani! Acuzații GRAVE ale ministrului Sănătății

Ioana Mihăilă, Ministerul Sănătății / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul pe picior de plecare al Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că personalul din centrele de vaccinare este neplătit de 3 luni de zile. Mai mult decât atât, ministrul USRPLUS îl acuză pe premier că vrea vaccinare anti-Covid, dar pe gratis.

"Sunt aici să clarific câteva lucruri care sper să nu mai fie niciodată folosite în retorica de campanie sau în retorica politică. Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică şi fac un apel la responsabilitate pentru că eu, ca ministru al Sănătăţii, nu vreau să punem politica deasupra interesului pacienţilor şi a interesului public în general. Sunt aici să explic ceea ce domnul prim ministru Cîţu a spus şi astăzi, la fel cum a spus şi ieri că nu înţelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile. Domnul prim ministru ne spune acum că nu înţelege cum s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi", a declarat Ioana Mihăilă, citată de Agerpres, într-o conferință de presă susținută astăzi.

Ea a spus că pe 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată la cabinetul premierului, a prezentat situaţia financiară a bugetului Ministerului Sănătăţii.

"În 28 aprilie printr-o adresă înregistrată cu numărul de înregistrare la cabinetul premierului i-am prezentat situaţia financiară a bugetului MS. În această adresă i-am spus atunci că nu sunt suficienţi bani pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, cele care finanţează terapiile intensive din spitale, printre altele, pentru plata personalului din centrele de vaccinare. În ceea ce priveşte salariile personalului medical i-am atras atenţia că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de MS a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile judeţene de ambulanţă, în direcţiile de sănătate publică şi crescând numărul de medici şi asistenţi în unităţile de primiri urgenţe la aproximativ 75.000 de persoane. De asemenea, am explicat în adresă că în ceea ce priveşte programele de sănătate care includ, pe lângă vaccinarea împotriva COVID 19, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză şi bolnavii cu HIV, A fost informat astfel încă de pe atunci că mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile anti-COVID. Acţiunile prioritare, aşa cum am spus, cele care vizează finanţarea secţiilor de terapie intensivă şi a secţiilor care tratează marii arşi, printre altele, era precizat în adresă că fondurile alocate de 240 milioane de lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 milioane de lei decât în 2020", a mai afirmat ministrul de resort.

Ea a subliniat că i-a transmis premierului că pentru personalul implicat în procesul de vaccinare este nevoie de suplimentare, "având în vedere că în legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit" cu această destinaţie.

"Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare. Am cerut suplimentarea astfel: pentru medici de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locaţii aproximativ 600 milioane de lei , precum şi pentru plata cheltuielilor de organizare şi funcţionare. Fondurile repartizate din legea bugetului, respectiv 200 de milioane de lei, ne-au fost suficiente până la nivelul lunii mai 2021, dacă ne referim la plata centrelor de vaccinare şi la plata pentru programele de sănătate. Începând din luna aprilie. domnul prim ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sănătăţii", a mai arătat demnitarul.

Mihăilă a precizat că pe 8 iunie a transmis şi un memorandum Guvernului prin care a explicat situaţia plăţilor şi faptul că s-a ajuns la "epuizarea bugetului" pentru o parte din programele naţionale de sănătate.

"În data de 8 iunie am transmis Guvernului un memorandum prin care am explicat situaţia plăţilor, dar şi faptul că am ajuns la epuizarea bugetului pentru o parte din programele naţionale de sănătate şi am cerut deblocarea reţinerii la 10% la bugetul Ministerului Sănătăţii, conform legii bugetului de stat", a mai spus reprezentantul MS.

Ioana Mihăilă a afirmat că premierul Florin Cîţu "ştia" că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri "era la fundul sacului".

"Cu alte cuvinte, domnul prim ministru ştia că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri era la fundul sacului. Au urmat discuţiile pe rectificare bugetară în care i-am adus în repetate rânduri la cunoştinţă domnului prim ministru din nou situaţia prezentată anterior, respectiv necesarul de bani pe fiecare capitol. Singurele răspunsuri din partea domnului prim ministru au fost cele legate de faptul că va rezolva la rectificare", a mai susţinut ministrul Sănătăţii.

Totodată, ministrul Mihăilă a subliniat că faptul că se vorbeşte despre personal "neplătit, de lipsă de bani" pentru programele de sănătate şi "lipsă de resurse" pentru ambulanţe şi medicamente "se datorează doar iresponsabilităţii premierului" Florin Cîţu.

Ioana Mihăilă a arătat că de la începutul lunii iunie şi până la finalul lunii august a făcut mai multe transferuri între diferite programe pentru "a putea asigura sume necesare nevoilor acute" ale pacienţilor - vaccinarea copiilor, pentru bolnavii HIV-SIDA şi tratamentele urgente: "Am făcut modificare pentru trimestrializare pentru a putea plăti centrele de vaccinare. Practic am mutat banii din Trimestrul IV şi Trimestrul III în primele două trimestre pentru a asigura finanţarea acestor cheltuieli. Am transferat bani de la Acţiunile prioritare - acele programe pentru pacienţii critici, pentru a putea plăti vaccinul BCG, cel antituberculos pentru vaccinarea nou-născuţilor, la început de iulie, aproximativ 3 milioane de lei. Tot de la acţiuni prioritare au fost transferaţi pentru a plăti vaccinul prin programul naţional de vaccinare pneumococic şi ROR, aproximativ 7 milioane de lei în 12 iulie. Am transferat bani de la alte programe şi de la plata cardurilor de sănătate pentru tratamentul urgent al unor pacienţi. În total 3 milioane de lei. Am transferat credite de angajament de la materiale sanitare pentru a asigura încheierea contractului pentru achiziţia de vaccin tetravalent - 9 milioane de lei. Tot de la materiale sanitare am transferat credite de angajament pentru a asigura încheierea contractelor privind tratamentul pacienţilor HIV-SIDA şi a celor cu boli hematologice - 46 milioane lei. De asemenea, am prezentat Ministerului Finanţelor o propunere de Hotărâre de Guvern, care a fost returnată neavizată către Ministerul Sănătăţii, pentru alocarea din fondul de rezervă al Guvernului de resurse financiare pentru plata vaccinului tetravalent".