MENIU

Ciroza alcoolică: simptome, cauze şi tratament

 Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp, fara de care nu am putea supravietui. El filtreaza sangele, eliminand toxinele, descompune proteinele si produce fiere, astfel incat organismul sa poata absorbi grasimile de care are nevoie. Atunci cand cineva bea alcool in cantitati mari pentru un timp indelungat (cateva decenii), tesuturile ficatului incep sa se degradeze rapid, ajungandu-se in cele din urma la ciroza alcoolica.

Afla care sunt cauzele, simptomele, complicatiile si metodele de tratament pentru ciroza alcoolica:

Ciroza alcoolica: cauze si simptome

Conform statisticilor, intre 10-20% dintre persoanele care consuma alcool in exces ajung sa faca ciroza alcoolica, cea mai grava boala a ficatului. Afectiunea nu apare din senin, ci este progresiva. Poate incepe cu un ficat mai gras decat trebuie si apoi sa progreseze catre hepatita alcoolica, pentru ca mai tarziu sa se transforme in ciroza. Cu toate acestea, este posibil ca o persoana sa dezvolte ciroza alcoolica fara sa fi facut hepatita inainte.

Consumul regulat si excesiv de alcool creeaza daune continue in ficat. Atunci cand tesuturile incep sa se cicatrizeze, acesta nu mai functioneaza cum trebuie, ceea ce inseamna ca nu mai sunt produse suficiente proteine pentru a putea fi eliminate toate toxinele din sange.

Persoanele cu cel mai mare risc de a face ciroza alcoolica sunt cele care au consumat alcool in exces timp de cel putin 8 ani. Excesiv inseamna, conform Institutului National al Abuzului de Alcool si Alcoolismului (SUA), consumul a mai mult de 5 portii de bautura intr-o singura zi, pentru cel putin 5 zile pe parcursul unei luni calendaristice. Cu alte cuvinte, multe persoane care ies in cluburi sau la „baute” in weekenduri se incadreaza cu usurinta in aceasta categorie, ceea ce este ingrijorator.

Totodata, femeile sunt expuse unui risc mult mai mare de a dezvolta ciroza alcoolica, deoarece nu au la fel de multe enzime in stomac pentru a descompune particulele de alcool. Asta inseamna ca la ficat ajunge o cantitate mult mai mare de alcool decat in cazul barbatilor, motiv pentru care se si spune ca pentru femei este mult mai periculos sa bea.

Simptomele cirozei alcoolice incep sa apara, de obicei, intre 30 si 40 de ani. La inceput, corpul va putea compensa functia redusa a ficatului. Pe masura ce boala progreseaza, apar si anumite simptome:

- icter;

- tensiune arteriala ridicata in vena care trece prin ficat;

- prurit (mancarimi ale pielii);

- slabiciune si letargie;

- ranire usoara (aparitia vanatailor la cele mai mici accidentari).

Vezi mai multe pe Divahair.ro.


Mai multe articole despre:
ciroză ciroză alcoolică