MENIU

Ciolacu aruncă bomba: Se poartă negocieri cu turcii pentru restituirea sabiei lui Ștefan cel Mare

Ciolacu: Purtăm discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei lui Ştefan cel Mare

Autorităţile de la Bucureşti poartă discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ştefan cel Mare, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a făcut precizarea, marţi, într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Ankara la invitaţia preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.

"Sunt două copii, una primită de fostul prim-ministru... şi una..., făcute de acelaşi armurier. Una este în biroul meu şi una a fost primită de Adrian Năstase şi a fost donată la Putna. Avem discuţii pe acest subiect", a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă în cadrul discuţiilor purtate cu preşedintele Erdogan s-a abordat şi subiectul restituirii către România a sabiei domnitorului Ştefan cel Mare.

Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci 

Sabia lui Ștefan cel Mare se află în muzeul Topkapî din Istanbul, marele palat al sultanilor otomani, în sala dedicată armelor.

Guvernele României şi Turciei au ținut prima şedinţă comună. Ciolacu: „Va apropia statele noastre strategic, economic şi social”

Sabia este simplă, față de celelalte arme expuse în restul vitrinelor, care au încrustate pietre prețioase și sunt fabricate din materiale nobile. Pe mânerul sabiei se observă stema Moldovei, capul de bour şi inscripţia în slavonă „Io Ştefan Voievod domn al Ţării Moldovei”. Alături, poate fi descifrată inscripția „Ștefan cel Mare“, tradusă apoi în limba turcă.

Acest tip de armă este confirmat de spadele descoperite la Tg. Neamţ, la Deleni în județul Iaşi, la Cetatea Neamţului, sau de cele pictate la biserica din Bălineşti, precizează Carol Konig, un expert în armament medieval, în „Armamentul din dotarea oastei Moldovei în timpul domniei lui Ştefan cel Mare“.

Sabia, făcută din oțel de Toledo, a fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății.

Dacă asupra veridicității sabiei nu există îndoială, rămâne misterul cum a ajuns sabia în mâna turcilor și apoi expusă la muzeul din Istanbul. Unii istorici spun că Ştefan cel Mare şi-a predat sabia turcilor, în momentul în care a fost învins. O altă variantă este jefuirea visteriei domneşti de către turci.

O altă variantă, prezentată de Dexologia, spune că sabia a ajuns în mâna turcilor la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. După ce fiul lui Ștefan cel Mare a pierdut domnia, s-a refugiat în Transilvania, iar turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare.

Erdogan, ținte optimiste în relațiile cu România: Scopul nostru este să ajungem la 15 miliarde de dolari în ce priveşte volumul schimburilor comerciale