Cine este Vladimir Plahotniuc, milionarul acuzat de spălare de bani | Combinațiile oligarhului moldovean: proprietăți estimate la 160 de milioane de lei
Omul de afaceri Vlad Plahotniuc a ieşit din anonimat acum aproximativ 10 ani, când a apărut la o emisiune de la postul de televiziune Prime TV din Republica Moldova. Tot atunci s-a implicat oficial în politică. A candidat pentru prima dată la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010. A ajuns în capul listei PD pe ultima sută de metri, fiind, ca şi la alegerile parlamentare din 2015, pe locul doi.
În scurt timp a ajuns prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, funcţie pe care a pierdut-o în februarie 2013 după ce deputaţii comunişti, liberal-democraţi şi cei neafiliaţi au votat pentru lichidarea postului. Peste câteva luni, în octombrie, a renunţat la mandatul de deputat. De altfel, Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul de parlamentar şi în iulie 2015, fără a oferi explicaţii. Iar în toamna anului 2015, omul de afaceri a renunţat și la funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat şi la calitatea de membru al formaţiunii.
În noiembrie 2015 a devenit oficial faptul că controversatul om de afaceri deține patru televiziuni şi trei posturi de radio pe care le-a ascuns, de-a lungul anilor, în spatele unor companii off-shore. Cele patru televiziuni sunt Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3, iar posturile de radio - Publika FM, Muz FM şi Maestro FM.
Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris anterior și despre fundația „apolitică” a lui Vlad Plahotniuc, „Edelweiss”, care și-a sporit activitatea în special în perioada campaniilor electorale. Pe 13 iulie 2016, cu doar două luni înainte de începutul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 30 noiembrie, organizația și-a schimbat denumirea, devenind Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”. În multe dintre campaniile fundației, potrivit presei din Chișinău, au fost antrenate resurse administrative, puse la dispoziție cu generozitate de instituțiile de stat administrate de reprezentanți ai Partidului Democrat.
Vlad Plahotniuc este unul dintre cei mai puternici, dar și mai bogați oameni din Republica Moldova. Printre domeniile preferate se numără mass-media, afaceri cu petrol şi bănci. I se spune Al Capone de Grozeşti sau Cardinalul din Umbră. Activităţile mascate sau la vedere ale lui Vladimir Plahotniuc îl încadrează perfect în sintagma oligarhului modern: misterioase companii off-shore, duble identităţi, control media, cumetrii cu cei mai puternici oameni din stat, filaje în străinătate, procese de şantaj şi ameninţări.
Omul de afaceri moldovean a fost acuzat în urmă cu câțiva ani că a plătit asasinarea unui om de afaceri. Plahotniuc a negat însă orice implicare în tentativa de asasinat a lui Gherman Gorbunţov, la Londra.
Numele oligarhului se leagă și de un alt scandal monstru. Acesta a fost acuzat că a participat la cel mai mare furt din istoria Republicii Moldova, un miliard de dolari, adică o optime din producţia economică anuală a ţării. Banii au dispărut din trei bănci moldovenești.
De asemenea, Plahotniuc a fost pus sub acuzare în luna mai a acestui an, pentru înfiinţarea unui grup infracţional organizat şi fraudă. El a plecat în Statele Unite ale Americii anul trecut, după ce partidul său, Partidul Democrat, a pierdut puterea, în urma alegerilor. Acum, umblă liber prin lume.
Plahotniuc este dat în căutare internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare. Din America, acesta ar fi ajuns în Turcia, după un popas în România. Plahotniuc are şi cetăţenie română. În documentele oficiale ale României apare cu numele de Vlad Ulnici.
Mai mult, proprietățile din străinătate ale fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, estimate la peste 160 de milioane de lei, urmează a fi puse sub sechestru de către autoritățile din România, Franța și Elveția. Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală, care susține că „a administrat probe suplimentare și a convins magistrații că anume Vladimir Plahotniuc este beneficiarul efectiv al bunurilor stabilite”, transmitea Jurnal.md luna trecută.
Oligahul moldovean Plahotniuc este căutat și de ruşi. Este pus sub acuzare în două dosare: pentru implicare în spălătoria rusească de bani, ar fi vorba de peste 37 de miliarde de dolari, şi pentru contrabandă cu droguri. Presa de la Chişinău susține că Plahotniuc încearcă acum să obţină azil politic în Emiratele Arabe Unite, unde și-ar ține banii.