MENIU

Cine este Roxana Mînzatu și cu ce se va ocupa în cadrul Comisiei Europene

Roxana Mînzatu - experiență de 20 de ani în gestionarea și implementarea fondurilor UE în România. Foto/FB

Roxana Mînzatu a fost aleasă în poziția de comisar pentru Educație în Comisia Europeană, funcție din care se va ocupa de „Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie”. Ea are o experiență profesională de peste 20 de ani în domeniul gestionării și implementării fondurilor europene în România.

Acest portofoliu „combină o greutate politică semnificativă, fonduri substanțiale ale UE, potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei”.

„Poziția este un contributor important la Semestrul European, acoperind ocuparea forței de muncă, aspecte sociale și educaționale ale coordonării politicilor economice. Acest lucru va influența reformele care vor ghida generațiile viitoare de programe de coeziune și investiții”, conform Comisiei Europene.

Principalele responsabilități

Există două părți principale – separate, dar complementare – care includ ambele responsabilitate politică şi financiară semnificativă.

Prima responsabilitate este dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor. Aceasta este prima dată când Comisia va avea un portofoliu dedicat pentru competențe, care se concentrează pe educație cu accent pe piața muncii. Aceasta reflectă rolul competențelor atât pentru o tranziție justă, cât și pentru competitivitatea industriilor noastre.

Activitatea privind competențele se va concentra pe investiții, păstrarea competențelor, perfecționarea și recalificarea și dezvoltarea Spațiului European al Educației și o inițiativă privind portabilitatea competențelor. Deși înainte ca aceste politici să fie deconectate, semnificația lor înseamnă că acestea trebuie dezvoltate de către un Membru al Colegiului, bazându-se pe diferite elemente – de la recunoașterea calificărilor până la educația și formarea profesională.

A doua parte de bază este responsabilitatea pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale. Acesta este portofoliul care conduce la consolidarea economiei noastre sociale de piață. Portofoliul va supraveghea mai multe inițiative emblematice, inclusiv managementul algoritmic, dreptul la deconectare, foaia de parcurs pentru locuri de muncă de calitate sau strategia de combatere a sărăciei. Va analiza impactul digitalizării pe piața muncii. Portofoliul este de asemenea în fruntea dialogului social, lucrând cu reprezentanții sindicatelor și angajatorilor europeni, și continuarea cu un nou Pact European pentru Dialog Social.

 

În plus, portofoliul este urmărește abordarea factorilor structurali și a impactului schimbărilor demografice. În acest sens, portofoliul va fi responsabil pentru implementarea Demography Toolbox și creşterea participării pe piața muncii.

În cele din urmă, portofoliul conduce programul Erasmus+, unul dintre cele mai de succes și vizibile din programe din Europa, pe care trebuie să le consolidăm în continuare, astfel încât mai mulți oameni de toate vârstele și medii diferite să poată beneficia de un plasament în altă țară europeană.

Fonduri europene

Acest portofoliu este unul dintre cele mai substanțiale în ceea ce privește finanțarea UE, cu mize semnificative în următorul cadru financiar multianual. Include responsabilitatea pentru Fondul Social European Plus, Social Fondul pentru Climă și Erasmus+, care reprezintă aproape o cincime din bugetul UE.

Rolul legislativ și politic

Portofoliul are responsabilități legislative în domeniile liberei circulații a lucrătorilor și legislației sociale, modelând legislația UE în domeniul muncii și legislația privind mobilitatea forței de muncă. Include, de asemenea, executarea responsabilități în domenii precum salariul minim, munca pe platforme, timpul de lucru și sănătatea ocupațională si siguranța. De asemenea, se concentrează în mod semnificativ pe coordonarea politicilor Statelor Membre în domeniile ocupării forței de muncă, educație și formarea profesională.

Greutatea instituțională

Persoana responsabilă cu acest portofoliu va lucra cu serviciile Comisiei care se ocupă de ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, precum și cei care lucrează în educație. Portofoliul presupune și coordonarea unei serii de agenții descentralizate, inclusiv Autoritatea Europeană a Muncii.

Instituțional, responsabilul acestui portofoliu va reprezenta Colegiul în două formațiuni de Consiliu:

Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) și Formațiunea Educație, Tineret, Cultură și Sport a Consiliul (EYCS). Ei vor fi principalul omolog al miniștrilor ocupării forței de muncă, drepturi sociale și educație și, în Parlamentul European principalul omolog pentru Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) și al Comisia pentru Cultură și Educație (CULT).

 

CINE ESTE ROXANA MÎNZATU

Roxana Mînzatu s-a născut pe 1 aprilie la Brașov este o europarlamentar aleasă la alegerile din iunie 2024 pe listele Partidului Social Democrat (PSD).

A fost deputat PSD între 2016 și 2020, iar în 2019 ministru a fondurilor europene. Din ianuarie 2022 și până în iulie 2024 a fost secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene. În septembrie 2024, a fost propusă pentru funcția de comisar european.

Educație

Roxana Mînzatu a absolvit în 2002 Facultatea de Științe Politice în limba engleză la Universitatea din București și în 2005 a obținut un Master în Integrare Europeană la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir. Ea a absolvit Harvard Kennedy School Public Leadership Credential în 2022 și, în același an, a participat la Vital Voices Engage, un program dedicat leadershipului feminin.

Are formare ca manager de proiect și trainer, activități în care a și profesat, în mediul privat.

Carieră politică

Roxana Mînzatu este membră a Partidului Social Democrat din anul 2000. În 2009 a fost subprefect al județului Brașov iar între 2004-2008 și 2011-2012 a fost consilier județean PSD în Consiliul Județean Brașov. 

În 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, responsabilă cu reforma sistemului achizițiilor publice, iar din septembrie 2015 a condus Agenția Națională pentru Achiziții Publice, până în ianuarie 2016. 

Roxana Mînzatu are o experiență profesională de peste 20 de ani în domeniul gestionării și implementării fondurilor europene în România, carieră începută ca euroconsilier (consilier de integrare) în Ministerul Integrării Europene, în martie 2004.

Printre domeniile prioritare susținute se numără antreprenoriatul și sprijinirea start-up-urilor și a IMM-urilor, inclusiv prin implicarea în design-ul unor scheme de finanțare precum Start Up Nation, promovarea femeilor, atât în viața publică, cât și în antreprenoriat, abordarea integrată a finanțării publice în sectorul apei și canalizării, industria apei ca proiect de țară.

Activitatea în Camera Deputaților (2016-2020)

A fost deputat PSD între 2016 și 2020. La nivel parlamentar, în Camera Deputaților a activat ca secretar în cadrul Comisiei pentru Industrii și Servicii și ca membru în cadrul Comisiei pentru Afaceri Europene.

De la preluarea mandatului de deputat și până în prezent, Roxana Mînzatu a luat cuvântul în plen de 63 de ori. Dintre cele 63 de intervenții, 17 au fost declarații politice. În actualul mandat de parlamentar, Mînzatu a inițiat 81 de propuneri legislative, 26 dintre acestea fiind promulgate legi.

În Parlament, Roxana Mînzatu s-a implicat în dezbaterile pe marginea Legii Adopției, a susținut Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – prin amendamente dedicate salarizării din fonduri europene și a promovat Legea care prevede creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor. În același timp, Roxana Mînzatu este unul dintre promotorii programului de finanțare guvernamentală StartUp Nation

Activitatea în Ministerul Fondurilor Europene (2019)

Prioritățile mandatului ministerial din iunie 2019 până în octombrie 2019 au fost sănătatea și digitalizarea serviciilor publice.

O inițiativă pe care a susținut-o a fost lansarea descentralizării unei componente a fondurilor europene 2021-2027 către cele 8 regiuni de dezvoltare. În consecință, în prezent, 11 miliarde de euro, fonduri UE, sunt gestionate de către cele 8 agenții pentru dezvoltare regională în parteneriat cu Comisia Europeană.

De asemenea, ea a propus crearea unui Program Operațional dedicat sănătății, care să integreze toate intervențiile de finanțare anterior fragmentate, de la investiții în ambulatorii și în infrastructura spitalicească, digitalizare, screening și prevenție, instruire, cercetare medicală.

Secretar de stat (2022-2024)

Din ianuarie 2022 și până în iulie 2024 a fost secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene.

Europarlamentar (2024-prezent)

La alegerile din iunie 2024 Roxana Mânzatu a fost aleasă ca membră a Parlamentului European pe listele Partidului Social Democrat.

În septembrie 2024, a fost propusă pentru funcția de comisar european.