MENIU

Cine este Remus Pricopie și care este legătura sa cu Serviciile. Cum a revenit Florian Coldea în lumea academică

Remus Pricopie Foto: Facebook.com

Pensionat în urma scandalului de răsunet cu Sebastian Ghiţă, fostul număr 2 din SRI, Florian Coldea, a vrut să se întoarcă în sistem, în urmă cu câtiva ani, relatează Realitatea PLUS. El și-a dorit să fie profesor la Academia Naţională de Informaţii, care aparţine tot de SRI, cu susținerea lui Remus Pricopie, rector al SNSPA, fost ministru al Educaţiei, dar și un apropiat al serviciilor secrete. Totodată, Remus Pricopie a fost propus premier de PSD, după preluarea șefiei de către Marcel Ciolacu, dar și de PRO România, partidul lui Victor Ponta. Jurnaliștii au scris despre acesta că, dincolo de informațiile oficiale care îl prezintă drept rector la al treilea mandat la SNSPA, Pricopie este omul de casă al fostului director SRI George Maior, din cuvântul căruia pare să nu iasă. Însă care e legătura lui Florian Coldea cu Remus Pricopie?

 

La momentul respectiv, Florian Coldea a dat concurs pentru a ocupa un post de conferențiar la Academia Națională de Informații și a fost admis având „un dosar solid” şi recomandări ale unor profesori din străinătate. Explicațiile au fost oferite chiar de Remus Pricopie, membru al comisiei de concurs. Ulterior, au apărut informații potrivit cărora generalul Florian Coldea nu ar fi îndeplinit toate condiţiile cerute de legislaţie pentru a ocupa acest post. Atunci, Remus Pricopie a ținut să îi ia apărarea lui Coldea și a menționat că „a arunca noroi a devenit o practică în România”.

„La doar trei luni după ce Florian Coldea a fost înlăturat din poziția de prim-adjunct al directorului SRI, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul a configurat un post de conferențiar universitar cu dedicație pentru el", preciza Press One într-o amplă anchetă în care a dezvăluit care sunt criteriile cerute de legislație, cerințe pe care Coldea nu le-a bifat.

Conform sursei citate, între CV-ul lui Florian Coldea şi fişa de verificare a îndeplinirii standardelor apar mai multe suspiciuni, prima neconcordanţă fiind la capitolul „Activitate didactică”, acolo unde candidatul trebuie să aibă publicate cel puțin două volume, din care unul trebuie să fie, obligatoriu, un curs universitar. Potrivit listei de lucrări, Coldea a publicat un singur curs universitar destinat studenţilor de la Academia Națională de Informații, curs care are un regim special, fiind clasificat.

Punctajul minim necesar pentru acest domeniu era de 35 de puncte, iar Florian Coldea a declarat că are un punctaj cu puţin peste limită, adică 36,076.

„În prima şedinţă a Comisiei SRI vom cere Serviciului detaliile acestui subiect, să vedem cum a fost posibil ca domnul Coldea să revină, ca şi conferenţiar universitar, la Universitatea „Mihai Viteazul”. Nu mi se pare normal să revină, să predea la Universitate, din moment ce a fost trecut în rezervă”, menționa, în 2017, vicepreşedintele Comisiei SRI, Marian Cucşa.

Ulterior s-a făcut un transfer ca la fotbal, iar Florian Coldea a ajuns să predea la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai.

Iar numirea lui Florian Coldea într-un alt post, de data aceasta la SNSPA, a provocat un nou scandal în lumea academică. Mai mulți profesori de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative au protestat față de înlocuirea generalului Mihai Ionescu cu fostul director ajunct al SRI, generalul Florian Coldea. Acesta și-a început activitatea la 1 octombrie anul acesta, la Departamentul de Studii Europene din cadrul SNSPA. Până să devină profesor asociat la Departamentul de Studii Europene din subordinea SNSPA, Florian Coldea a fost conferențiar la facultăți din Timișoara și Cluj. Membrii corpului profesoral se plâng de faptul că aducerea lui Florian Coldea la SNSPA s-a făcut fără consultarea cadrelor universitare, mai relatează Realitatea PLUS. Membrii corpului profesoral pun la îndoială faptul că Florian Coldea a parcurs toate gradele care-i permit să devină profesor asociat, potrivit informațiilor apărute recent în presă.

Și soția lui Florian Coldea, Dorina Coldea, lucrează tot în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Dorina Coldea este lector universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA.