MENIU

Cine este Lia Savonea, noul președinte al CSM

Lia Savonea, noul președinte al CSM
<p>Nicolae Solomon, vicepreședintele CSM</p>
Lia Savonea
<p>Lia Savonea și Nicolae Solomon</p>

Lia Savonea este noul președinte al CSM. Judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă cu majoritate de voturi în plenul Consiliului Suprem al Magistraturii de miercuri.

Lia Savonea, noul președinte al CSM. Judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă miercuri președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru 2019, iar procurorul Nicolae Solomon este noul vicepreședinte al instituției, potrivit rezultatelor votului. Anunțul a fost făcut de Simona Marcu, actualul președinte al instituției.

Lia Savonea a fost președintele Curții de apel București (CAB). Lia Savonea a reușit să coaguleze o majoritate, considerată pro-PSD, în Secția pentru judecători a Consiliului și în plen.

În noiembrie, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, Lia Savonea a pus în discuție revocarea șefei ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea.

La începutul lui octombrie, Secția pentru judecători, dominată de judecătoarea Lia Savonea, l-a criticat dur pe ambasadorul SUA, pe motiv că ar afecta independența justiției.

Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea (fost profesor de sport), fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie și cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupție în două dosare penale, potrivit g4media.

Din partea partea procurorilor a candidat George Solomon, un profesionist independent, venit de la Parchetul Capitalei.

Ce dosare va gestiona Lia Savonea în 2019 noua conducere a CSM. Anul viitor, în toamnă, expiră mandatul șefei ICCJ, judecătoarea Cristian Tarcea. Ea mai are dreptul la un mandat de 3 ani, însă este la mâna Secției pentru judecători din CSM.

Potrivit noilor modificări legislative operate de PSD-ALDE la legile Justiției, numirile în funcții de conducere la Înalta Curte se fac de către Secția pentru judecători a CSM.

De asemenea, șefa CSM Lia Savonea, alături de alte două judecătoare, numește șefii și procurorii de execuție ai noii Secții de anchetare a magistraților. Tot șefa CSM și alte două judecătoare cu rang de Curte de apel vor selecta conducerea Inspecției Judiciare.

Tot în 2019, în iulie, expiră mandatul procurorului general Augustin Lazăr, dacă va reuși să se mențină până atunci în funcție, după ce ministrul justiției, Tudorel Toader a cerut revocarea sa din funcție, iar un proces se judecă în instanță suspendarea revocării.

Numirile la șefia marilor parchete se fac în continuare de președintele țării, la propunerea ministrului de Justiție, cu avizul consultativ al Secției pentru procurori, însă, după modificările legislative, Iohannis are dreptul să respingă o singură dată propunerea lui Tudorel Toader.

În ce privește numirile în funcțiile de șefi de secție la marile parchete, acestea se fac de către Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției.

Mai multe articole despre:
lia savonea