MENIU

Cine este George Ciamba, noul ministru din Guvernul Dăncilă. De ce i se spune "omul lui Dragnea"

Protejatul lui Dragnea avansează

George Ciamba, secretarul de stat din MAE care va prelua șefia Afacerilor Europene, înlocuindu-l pe Adrian Negrescu, este diplomat de carieră, el lucrează în MAE din 1990. George Ciamba ar fi apropiat de Liviu Dragnea, el fiind cel care a angajat-o pe fiica unuia dintre actionarii TelDrum la MAE.

George Ciamba are 62 de ani și este diplomat de carieră şi lucrează în Ministerul Afacerilor Externe al României din decembrie 1990. Din noiembrie 2012 este secretar de stat pentru Afaceri Europene.

George Ciamba a absolvit Facultatea de Inginerie Electronică (1989); deţine o diplomă de studii aprofundate în relaţii internaţionale, obținută ca șef de promoție în 1993, din partea Universității București și a MAE; a urmat cursurile Programului de Economie şi Relaţii Internaţionale la Hoover Institution - Universitatea Stanford (1992).

Între 1991 – 1995, George Ciamba a ocupat diferite funcţii în cadrul MAE: referent de spaţiu pentru SUA, pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică și pentru problematica neproliferării.

George Ciamba a fost director adjunct (1996 – 1997) și apoi director al Direcției America de Nord (1997 – 1999), într- un moment definitoriu al relațiilor dintre România și SUA- lansarea Parteneriatului Strategic.

Între 1999 – 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Turcă, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 – 2003.

În perioada iulie 2003 – septembrie 2005 a deţinut funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferința Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU și alte organizații internaționale.

Între 2005-2012, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Elenă.

George Ciamba vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză. Are cunoştinţe de limbă greacă. Este căsătorit, soția este diplomat de carieră şi au o fiică, născută în 2003.

În 1999 a primit distincţia "Ambasadorul Anului", acordată de cotidianul "Nine O'clock", iar în 2000, a fost decorat cu "Ordinul Meritul Naţional în Grad de Comandor".

George Ciamba ar fi cel care a angajat-o pe fiica unuia dintre actionarii TelDrum la MAE. Potrivit România libera, "protejatul lui Liviu Dragnea" din Ministerul Afacerilor Externe, secretarul de stat George Ciamba, a fost avansat ilegal în gradele diplomatice. Adică fără a se respecta Statutul Corpului Diplomatic al României.

Protecția lui Dragnea nu e întâmplătoare: George Ciamba a transferat-o la cabinetul său, pe post de consilier, pe Ioana Gheorghiaș, fiica lui Mugurel Gheorghiaș, unul dintre acționarii companiei TelDrum, potrivit Romania Libera.

Înainte ca PSD să câștige alegerile parlamentare din decembrie 2016, ambasadorul George Ciamba s-a apucat să lucreze la programul de guvernare al partidului.

Pentru realizarea documentului, a cerut sprijin de la direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Nu degeaba: liderul PSD, Liviu Dragnea, îi promisese șefia Ministerului Afacerilor Externe. Ciamba, însă, a ajuns doar secretar de stat cu atribuții sporite, iar fotoliul de ministru i-a revenit lui Teodor Meleșcanu, de la ALDE.

Mai multe articole despre:
null