Cine este Daniel Horodniceanu, înlocuitorul Alinei Bica la şefia DIICOT
Daniel Constantin Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT Iaşi, a fost propus de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, pentru a ocupa funcţia rămasă vacantă la şefia DIICOT după arestarea Alinei Bica.
Daniel Horodniceanu, 41 de ani, a fost ales de Cazanciuc dintre şase procurori care au depus dosarul pentru şefia DIICOT.
Horodniceanu are o vechime de 16 ani in functia de procuror, dintre care sase ani in functii de conducere, iar in prezent este procuror-sef al Serviciului Teritorial Iasi al DIICOT din anul 2012.
În mandatele sale, DIICOT Iaşi (în perioadele 2006-2009 şi 2012-2015) s-a remarcat prin numărul foarte mare de arestări şi percheziţii care au dus la destructurarea unor reţele de contrabandă cu tutun la graniţa dintre România şi Republica Moldova.
De asemenea, procurorul a fost formator in cadrul Institutului National al Magistraturii in probleme de etica si deontologie profesionala a magistratului, precum si formator in domeniul ascultarii copilului in cadrul procedurilor judiciare si in domeniul protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane.
Horodniceanu a participat la numeroase forme de pregatire profesionala organizate in tara si in strainatate, mai spun oficialii Ministerului Justitiei, care adauga ca acesta este autor al mai multor articole de specialitate juridica. Totodata, procurorul a urmat "cursuri postuniversitare in domeniul dreptului penal, al eticii si deontologiei profesionale a magistratilor, protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane, infractionalitatii informatice, consolidarii capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale".
In cadrul discutiilor cu ministrul Justitiei, Horodniceanu "a identificat si prezentat obiective si masuri clare si pragmatice privind eficientizarea activitatii structurii, dovedind abilitati de organizare, comunicare, spirit de echipa si viziune strategica asupra directiilor de dezvoltare a DIICOT".
În toţi anii de activitate la Ministerul Public, în evaluările periodice, acesta a obţinut calificativul de "foarte bine". Este specializat, printre altele, în audierea copiilor în procedurile judiciare şi în combaterea şi înţelegerea fenomenului traficului de femei în Europa.