MENIU

Cine e STUART RAMSAY, jurnalistul Sky News care a pus România pe jar

De câteva zile, România "fierbe" din cauza unui reportaj publicat de Sky News, în care se afirmă că ţara noastră ar fi implicată în traficul internaţional de arme. Subiectul extrem de sensibil a "explodat" însă, după ce au apărut îndoieli cu privire la veridicitatea informaţiilor prezentate de jurnalistul britanic Stuart Ramsay, autorul materialul respectiv. DIICOT a arătat că presupusa tranzacție cu armament la care a participat Ramsay a fost, de fapt, o înscenare a ziariștilor britanici. Cine este, totuşi, STUART RAMSAY, jurnalistul care a pus România pe jar?

În prezentarea sa pe site-ul Sky, Stuart Ramsay este descris drept "un jurnalist mult-premiat", cel mai longeviv corespondent în străinătate al instituţiei media, actual "şef al corespondenţilor", cu numeroase relatări în portofoliu despre cele mai importante evenimente din lume. În calitate de reporter a participat la cele mai importante teatre de operaţiuni din zone de conflict, precum Siria, Afganistan, Irak şi Ucraina.

De altfel, el însuşi vorbea la un moment dat, pe portalul Reddit, despre experienţa sa bogată în calitate de corespondent de război.

"Anul trecut (în 2014, n.red) am petrecut foarte mult timp acoperind evenimentele din Siria, pentru Sky News. Am relatat despre impactul devastator pe care evenimentele de acolo îl au asupra civililor din Homs, despre luptele din Alep şi am realizat interviuri în exclusivitate cu jihadişti britanici. (...) În 2010, am fost primul jurnalist străin care a intrat în Swat Valley (Pakistan, n.red), după ce talibanii au preluat controlul acolo şi am obţinut imagini din campusurile de antrenament ale celor care urmau să se arunce singuri în aer, material pentru care eu şi echipa mea am primit un Emmy", preciza el.

Mai mult, Ramsay amintea că a mers şi în Ucraina, chiar în locul unde avionul  MH17 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit, după ce a fost lovit de o rachetă.

"Am relatat despre 18 războaie - din Cecenia până în Africa, din Orientul Mijlociu până în Afganistan şi Irak. (...) Am petrecut o săptămână în Mexic, unde am întâlnit cei mai periculoşi criminali din această ţarp, inclusiv un bărbat care susţine că a omorât peste 500 de persoane", mai scria jurnalistul pe reţeaua de socializare.

După respectiva postare, Ramsay a luat parte la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu internauţii, vorbindu-le despre meseria lui şi satisfăcându-le diverse curiozităţi. Printre altele, cineva l-a întrebat dacă intervievaţii sunt plătiţi pentru a vorbi despre subiectele controversate sau sensibile.

"Nu plătim pentru interviuri", sublinia el, atunci.

Stuart: "Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a scris niciun scenariu"

Totuşi, primele rezultate ale anchetei demarate în legătură cu materialul recent despre aşa-zisul trafic de arme din România, au arătat că reportajul a fost "aranjat" de jurnaliștii britanici, care le-au indicat presupușilor traficanți ce să spună la filmare, în schimbul unor sume de bani.

Aurelian Mihai Szanto, bărbatul care a intermediat întâlnirea dintre ziariștii de la Sky News, între care şi Stuart Ramsay, și presupușii traficanți de arme din România, a declarat miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că a fost păcălit de jurnaliștii britanici, deoarece aceștia i-au spus că este vorba de un documentar și că la final se va face o mențiune despre faptul că reportajul este o ficțiune. Szanto a susținut că el și ceilalți români au primit câteva mii de euro, fără să spună suma exactă, în timp ce surse din cadrul anchetei au afirmat că ar fi vorba de 2.000 de euro.

Cu toate acestea, Ramsay a ţinut să precizeze, prin intermediul unor postări pe Twitter, că "nimeni nu a fost plătit": "Calmaţi-vă, oameni buni. Povestea este reală. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a scris niciun scenariu. Armele sunt reale. (...). Obişnuiţi-vă cu ideea", a scris el, într-un prim mesaj. "Nimeni nu a fost plătit. Armele sunt adevărate. Povestea este corectă. Punct! România, nu e vorba despre tine. E despre arme", a adăugat el, ulterior.

Jurnalistul a reacţionat chiar şi la "ameninţările" lui Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care i-a transmis că va face o solicitare către OFCOM, instituţie omoloagă din Marea Britanie, pentru a verifica dacă respectivul demers jurnalistic a respectat principiile informării corecte, imparţialităţii şi difuzării punctelor de vedere ale tuturor părţilor implicate.

"Proştii care nu înţeleg jurnalismul, pur şi simplu nu îl înţeleg", a fost replica acidă a lui Ramsay.

Sky News, de mai multe ori în atenţia OFCOM, instituţia omoloagă CNA

Nu ar fi însă prima dată când Sky News intră în atenţia OFCOM. În anul 2013, televiziunea a provocat un adevărat scandal, după ce a recunoscut că a spart contul de email al unui bărbat, pentru a documenta un subiect.

Postul TV a fost investigat şi în august 2014, din cauza modului în care a acoperit subiectul prăbuşirii avionului MH17 în Ucraina. Atunci, un coleg al lui Ramsay, reporterul Colin Brazier, a fost filmat în timp ce căuta prin bagajele pasagerilor decedaţi în urma tragediei.

De altel, în 2016, Sky News a scăpat "ca prin urechile acului" de o nouă investigaţie OFCOM, deşi 253 de plângeri au fost făcute după o relatare despre atacul sângeros dintr-un club din Orlando, SUA.

Acum, în contextul reportajului publicat recent de Sky News, OFCOM a transmis că a primit şase reclamaţii în legătură cu ancheta privind presupuşii traficanţi de arme din România, pe care le va analiza cu atenţie înainte de a decide dacă va investiga cazul.

Pe de altă parte, postul de televiziune Sky News a anunţat că susţine în totalitate, în continuare, materialul lui Stuart Ramsay, privind presupuşii traficanţi de arme din România. Mai mult, Sky News a postat din nou pe site miercuri reportajul respectiv.