MENIU

Propaganda rusă, la cote maxime: CINE este femeia din Ucraina care a devenit "simbol" pro-război? Mesajul CUTREMURĂTOR al bătrânei

Babușka Z/ Captură foto

Babușka Z, o femeie ucraineancă în vârstă, care ține în mână un steag roșu sovietic a fost transformată de propaganda de la Kremlin în imaginea războiului rușilor în Ucraina. Femeia spune că a fost înțeleasă greșit atunci când filmarea cu ea în timp ce le dădea unor soldați mâncare a ajuns în spațiul public. Acum, imaginea femeii a fost imortalizată în picturi murale, pancarte sau cărți poștale, iar oficialii ruși au dezvelit chiar și o statuie a sa în Mariupol, orașul ucrainean distrus de ruși. 

Videoclipul care a făcut-o cunoscută pe femeie o arată pe aceasta mergând spre doi soldați ucraineni și ținând în mâini un steag sovietic roșu.

Soldații spun că au venit să o ajute și să-i ofere o pungă cu mâncare însă îi iau steagul, îl aruncă și calcă pe el. În acel moment, femeia le dă mâncarea înapoi. Imaginile au fost însă preluate, iar propaganda rusă au văzut-o pe femeie drept exemplu rar de cetățean ucrainean care a regretat prăbușirea Uniunii Sovietice.

În realitate însă, femeia a explicat că nu susține războiul declanșat de Moscova, iar steagul reprezintă de fapt iubire, fericire în fiecare familie, oraş, sau republică.

„Cum pot să susţin moartea compatrioţilor mei? Nepoţii şi strănepoţii mei au fost forţaţi să plece în Polonia. Trăim în frică şi teroare”, povestește femeia.

Mai mult, bătrâna s-a arătat uluită când jurnaliștii de la BBC i-au prezentat fotografiile în care este glorificată de ruși.

Imaginea cu ea a fost imortalizată în picturi murale, pancarte, cărți poștale, sculpturi și autocolante. I-au fost dedicate cântece și poezii, iar oficialii ruși au dezvelit chiar și o statuie a ei în Mariupol, orașul ucrainean care a fost distrus în război.