MENIU

Cinci semne că ai putea avea pietre la rinichi. Nu le ignora!

Pietrele la rinichi, denumite medical litiaza renala, sunt depozite mici si dure care se formeaza in interiorul rinichilor, fiind constituite din minerale si saruri acide. Dimensiunile calculilor renali pot varia de la cativa milimetri in diametru pana la marimea unei pietre mici.

Pietrele la rinichi pot sa ramana asimptomatice pana cand calculii renali incep sa se miste in interiorul rinichilor sau traverseaza uretra, canalul care face legatura intre vezica urinara si rinichi. De asemenea, exista posibilitatea eliminarii pietrelor la rinichi fara simptome evidente, atunci cand calculul este foarte mic. In caz contrar, calatoriile pietrelor renale dau nastere mai multor semne si simptome specifice.

1. Durerea - Durerile provocate de pietrele la rinichi pot fi de mai multe intensitati, de la usoare pana la cele severe, ascutite si debilitante. Calculii de mari dimensiuni care sunt eliminati prin uretra, in compozitia urinei, declanseaza de regula cele mai intense dureri. Localizarea disconfortului vizeaza in general zona lombara (pe oricare parte), zona abdomenului inferior si a pelvisului, precum si regiunea de la baza coastelor. Durerea poate sa vina in valuri, alaturi de urinari frecvente si dureroase.

De asemenea, durerile cauzate de pietrele la rinichi isi poate schimba localizarea sau intensitatea, pe masura ce calculii avanseaza de-a lungul tractului urinar.

2. Greata si varsaturile - Aceste doua simptome pot fi provocate de intensitatea durerilor declansate de calculii renali mobili, mai ales cand acestia blocheaza trecerea urinei. Durerea severa, greata si varsaturile sunt tratate de regula cu medicamente analgezice puternice, antiemetice si administrarea de fluide intravenos.

3. Febra si frisoane - Nu de putine ori, febra si frisoanele apar ca manifestari clinice ale litiazei renale. Simptomele amintite au nevoie de evaluare medicala de urgenta, intrucat pot semnala totodata o infectie puternica in organism (potential letala, daca nu este tratata in timp util). Chiar si pacientii cu dureri usoare provocate de calculii renali, care prezinta simptomele febrei si ale frisoanelor, trebuie sa primeasca asistenta medicala imediata.

4. Hematuria - Hematuria sau sangele eliberat in urina este un simptom specific pietrelor la rinichi. Pe masura ce calculii renali traverseaza tractul urinar, acestia lezeaza si irita tesuturile, cauzand sangerari. Urina va avea un aspect rozaliu sau rosiatic, in functie de severitatea hematuriei. Acest simptom necesita, de asemenea, asistenta medicala de urgenta.

5. Transformari in aspectul si mirosul urinei - Urina tulbure sau urat mirositoare poate fi un semn al unei infectii provocate de pietrele la rinichi, desi simptomele de acest tip pot apartine si altor afectiuni, precum infectiile de tract urinar, infectia vezicii, cistitei sau bolilor cu transmitere sexuala (gonoreea, de pilda). Oricare ar fi cauza, transformarile in aspectul si mirosul urinei nu trebuie sa fie ignorate.

Sursa: Sfatul Medicului