MENIU

Cinci condamnați la moarte în cazul asasinării jurnalistului saudit Khashoggi

Cinci sauditi au fost condamnati la moarte in procesul uciderii jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, a anuntat luni procurorul general al Arabiei Saudite, relatează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

 

Nu a fost emisa nicio acuzatie impotriva lui Saud al-Qahtani, un consilier apropiat al printului mostenitor Mohammed bin Salman, a adaugat procurorul, citat de AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Procurorul a mai anunțat că fostul numar doi al serviciului de informatii saudit, generalul Ahmed al-Assiri, a fost achitat.

Potrivit Reuters, alti trei suspecti au fost condamnati in total la 24 de ani de inchisoare pentru ca "au acoperit crima", au adaugat procurorii.

Jamal Khashoggi, jurnalist critic fata de puterea saudita, a fost ucis si dezmembrat in consulatul tarii sale la Istanbul de catre un comando saudit, pe 2 octombrie 2018. El venise la consulat ca sa obtina actele necesare pentru a se casatori cu o femeie turca Hatice Cengiz, care il astepta in afara consulatului. Jamal Khashoggi fusese văzut pentru ultima dată intrând în consulatul saudit de la Istanbul pe data de 2 octombrie 2018.

Abia pe 20 octombrie 2018 Arabia Saudita recunoaste ca jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis in consulatul sau din Istanbul.

CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) a  ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ordonat asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi, anunța presa internațională în noiembrie 2018.

Prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, a anunțat, la un an de la asasinat, în luna septembrie acest an, că îşi asumă responsabilitatea asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi.

Senatul american a adoptat și o rezoluţie care atribuie prinţului saudit responsabilitatea asasinatului, pe baza concluziilor CIA afirmând că "nu există nicio îndoială" că el a "ordonat" uciderea lui Khashoggi.

După ce iniţial a negat crima, Riadul a avansat mai multe versiuni contradictorii şi susţine în prezent că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni a unor agenţi fără autorizaţie oficială.

Prinţul moştenitor saudit îşi asumă responsabilitatea asasinării jurnalistului Khashoggi

La un an de la asasinarea jurnalistului, în septembrie 2019, au ieșit la iveală detalii cutremurătoare despre moartea acestuia. În ultimele minute de viață, Jamal Khashoggi i-a rugat pe ucigaşii săi să nu îi acopere gura, motivând că suferea de astm şi s-ar fi putut sufoca, potrivit ziarului Sabah. Potrivit transcript-ului, Maher Abdulaziz Mutreb, un membru al grupului de asasini, îi spune lui Khashoggi că va fi dus înapoi la Riyadh pentru că există un ordin de la Interpol împotriva sa. Jurnalistul se opune, spunând că nu există dovezi legale împotriva sa şi că logodnica lui îl aşteaptă afară.

"Știi ce urmează". Detalii cutremurătoare despre ultimele minute din viața jurnalistului Khashoggi