Cifre alarmante în Marea Britanie din cauza noii tulpini de coronavirus - Bilanțul morților, în creștere. Boris Johnson anunță LOCKDOWN prelungit
Guvernul britanic anunță că restricțiile impuse nu dau încă rezultate, noua tulpină a coronavirusului face ravagii în continuare, numărul infectărilor și al deceselor înregistrând cote alarmante. Boris Johnson a declarat joi că lockdown-ul ar putea fi prelungit până în vară din cauza creșterii accelerate a îmbolnăvirilor de COVID-19 și a suprasolicitării sistemului medical.
Boris Johnson a anunțat că încă este prea devreme pentru a spune că lockdown-ul de la nivel național se va încheia până la vară, pentru că, până în prezent, măsurile nu au avut efectele pe care autoritățile s-au bazat.
Premierul britanic a răspuns joi întrebărilor jurnaliștilor despre relaxarea în primăvară a restricțiilor impuse pentru controlul epidemiei de coronavirus. Johnson a spus că este „absolut crucial” să fie respectate restricțiile actuale în săptămânile ce urmează.
Guvernul anunțase că va actualiza măsurile, în special pentru regimul din școli, la 15 februarie, dar declarațiile de astăzi ale lui Johnson par să micșoreze speranțele unei eventuale deschideri, notează The Independent.
„Ne vom uita (pe 15 februarie - n.red.) la efectele restricțiilor, dar cred că ceea ce vedem în datele ONS (Oficiul Național de Statistică - n.red.), în sondajul REACT, vedem contagiozitatea noii variante pe care am văzut-o chiar înainte de Crăciun. Nu e nicio îndoială că se răspândește foarte repede. Nu este mai mortal, dar este mult mai contagios, cifrele sunt foarte mari (numărul infectărilor - n.red.)”, a mai spus Boris Johnson.
Premierul britanic are ca obiectiv vaccinarea grupelor de mare risc şi a personalului medical din prima linie până la mijlocul lui februarie, înainte de a lua în calcul o relaxare a restricţiilor, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Puţin mai devreme, ministrul educaţiei, Gavin Wiliamson, şi-a exprimat speranţa că şcolile se vor redeschide înainte de Paşte, dând asigurări că redeschiderea se va face cu un preaviz de două săptămâni.
Miniştrii i-au îndemnat pe oameni să stea în casă cât mai mult posibil, astfel încât să prevină supraaglomerarea spitalelor şi să le dea autorităţilor timp să deruleze campania de vaccinare.
Cercetătorii au avertizat joi că al treilea lockdown pare să aibă un impact redus asupra ratelor de infectare, prevalenţa COVID-19 fiind \"foarte ridicată\" şi neexistând \"dovezi de declin\" în primele 10 zile de la reinstituirea restricţiilor.
Până când rata COVID-19 va fi redusă substanţial, serviciile de sănătate \"vor rămâne sub o presiune extremă\", iar numărul de decese va continua să crească rapid, spun cercetătorii care conduc studiul de prevalenţă REACT-1 al Imperial College din Londra.
Prezentând cele mai recente date - care acoperă perioada 6-15 ianuarie -, profesorul Steven Riley, unul din conducătorii studiului, a precizat că rata de prevalenţă a fost de 1,58%, cea mai ridicată consemnată de studiul REACT, început în mai 2020. Aceasta înseamnă o creştere de peste 50% faţă de mijlocul lui decembrie.
Riley a avertizat şi în ce priveşte speranţele imediate legate de vaccinuri. \"Vaccinul va avea doar un impact limitat asupra prevalenţei pe termen scurt\", le-a spus el reporterilor.
Potrivit lui Paul Elliott, expert în epidemiologie şi sănătate publică, director al programului REACT, menţinerea la nivel ridicat a cazurilor de infectare s-ar putea datora în parte variantei mai transmisibile a virusului descoperite la sfârşitul anului trecut.
Guvernul a raportat miercuri o creştere a numărului deceselor zilnice, în ultimele 28 de zile consemnându-se 1.820. Cazurile noi de infectare, 38.905, au cunoscut totuşi o scădere faţă de un vârf recent de 68.053, înregistrat la 8 ianuarie.
Până joi, numărul total al deceselor de la începutul epidemiei în Marea Britanie a ajuns la 93.920, iar cel al îmbolnăvirilor a depășit 3,5 milioane.