China avertizează: tensiunile dintre America și Coreea de Nord destabilizează procesul de pace
Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a făct apel la o nouă abordare în problema Coreei de Nord, în cadrul unei conferințe de presă ținute în prezența ministrului japonez Fumio Kishida, care a avut loc joi la Tokyo. Oficialul american a susținut că „orice demers din ultimii 20 de ani pentru a determina Coreea de Nord să renunțe la înarmarea nucleară a dat greș”, relatează CNN.
Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, se află într-un turneu asiatic, urmând să aibă întrevederi cu liderii de la Seoul și Beijing, în vederea stabilirii unor noi strategii pentru dezamorsarea tensiunilor din peninsula coreeană.
După convorbirea cu oficialii japonezi, Tillerson se va întâlni sâmbătă cu reprezentanții guvernului chinez, care îi vor prezenta propunerea de ultimă oră cu privire la noul proiect de dezarmare nucleară din zonă. Proiectul propune statului nord-coreean să renunțe la testele nucleare, iar Statelor Unite și Coreei de Sud să înceteze exercițiile militare anuale pe scară largă, care întărâtă guvernul de la Pyongyang.
De asemenea, se vor aduce în discuție demersurile recente ale Americii, după ce un plan inițiat de SUA în legătură cu un controversat sistem antiaerian de apărate (THAAD) pus la dispoziție Coreei de Sud a fost respins de China în mod vehement, sub motivația că acesta va antrena toate statele din zonă într-o cursă de înarmare nucleară.
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a avertizat că tensiunile dintre SUA și statul nord coreean tind să devină un impediment în obținerea și menținerea păcii în regiune.
„Armele nucelare nu vor aduce securitatea. Impunerea forței nu este o soluție. Merită să mai dăm o șansă dicuțiilor, iar pacea este încă la îndemână.”
Wang a sugerat că rolul Chinei este acela de arbitru prompt în vederea evitării unei potențiale coliziuni catastrofale în peninsula coreeană.
Euan Graham, directorul Programului Internațional de Securitate din cadrul Institutului Lowy din Sidney, a declarat că poziția Chinei reprezintă mai degrabă „o reacție tactică deoarece și-a pierdut oarecum din autoritate în privința situației din peninsulă, nu atât din pricina politicii proactive a SUA în regiune, cât din cauza manierei Coreei de Nord, care a forțat nota în ultimul timp.”