MENIU

China, avertisment târziu pentru Coreea de Nord: „Nu ne provocați!”

China transmite un avertisment  ferm Coreei de Nord cu privire la racheta balistică lansată recent în direcția Coreei de Sud și Japoniei. Cu toate acestea, comunitatea internațională a considerat acest avertisment drept întârziat, deoarece a survenit la mai mult de 24 de ore de la lansarea rachetei nucleare.

Racheta lansată de Coreea de Nord este de tip Pukguksong-2, o armă despre care nu s-a menționat până acum că ar exista în arsenalul guvernului de la Phenian, conform declarațiilor din presa nord-coreeană. Este vorba despre o rachetă balistică ce parcurge o distanță medie între 3.000 și 5.000 de kilometri.

Ministrul chinez de Externe a menționat, într-un comunicat, că „(...) în astfel de circumstanțe, părțile implicate nu ar trebui să recurgă la provocări sau acțiuni care ar putea escalada spre tensiuni în peninsulă.”

De asemenea, și ministrul rus de Externe a declarat că acest act este „o încălcare a înțelegerilor ONU” și o „sfidare nepăsătoare”.

Testarea a fost anunțată de către un oficial american care a declarat că racheta a parcurs 500 de kilometri înainte să cadă în Marea Japoniei și că a fost lansată din provincia Pyongan.