MENIU

China a început să dea găuri în Acoperişul Lumii. Uriaşele "cutii cu bani" pe care le caută

Planuri chinezeşti în Tibet

Exploratorii chinezi de petrol si gaze au inceput sa foreze in Platoul Tibetului, cel mai mare si cel mai inalt din lume, undeva la 4500 de metri deasupra marii, potrivit South China Morning Post, citat de Quartz.com.

Proiectul, a carui locatie a fost tinuta secreta de catre autoritati, este parte a sperantelor Chinei de a ajunge la vastele rezerve de petrol, gaze si minerale din regiune, potrivit Incont.ro.

Forajul de recunoastere, cel mai mare de pana acum la o asemenea altitudine, a aratat insa si cat de greu este sa patrunzi intr-o asemenea zona cu o infrastructura deficitara, de o natura geologica dura si cu un aer rarefiat, toate acestea facand-o poate cel mai dificil loc de pe pamant unde se poate fora.

Firmele din China lucreaza de ani de zile pentru a demonstra ca platoul detine cele mai mari depozite de petrol si gaze din lume, undeva la 11 miliarde de tone. Oficialii spun ca 36 de milioane de tone de cupru, zinc si plumb si miliarde de tone de fier s-ar putea ascunde aici.

Prin "gaura" de 7 km pe tocmai au dat-o in Acorisul Lumii, chinezii vor sa ia mostre pe care apoi oamenii de stiiinta sa le cerceteze pentru a afla mai multe despre depozitele de hidrocarburi si minerale din regiune .Iar Beijingul nu vrea sa se opreasca aici. Insa structurile fragmentate geologic fac explorarile si mai periculoase, dar si foarte scumpe, spun specialistii.

Gigantul petrolier de stat Sinopec s-a angajat anul trecut sa cheltuiasca 3,2 mil dolari pe explorari, iar anterior China a cheltuit 44 milioane dolari pe un studiu de sapte ani in Platoul Tibetan. Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
China chinezi