MENIU

Uite aşa se fac chifteluţele mănăstireşti. Reţeta care te va face să uiţi de carne

Cum scoţi mirosul de prăjeală din casă

Chifteluţele mănăstireşti de post sunt ideale pentru perioada Postului Sfintei Marii, care începe pe 1 august. Iată o reţetă uşor de făcut şi extrem de gustoasă.

Ingrediente:

2 căni de fasole boabe
2-3 felii de franzelă
O cană de orez
O ceaşcă de ulei
Două cepe
5-6 căţei de usturoi
1 morcov
1 păstârnac
2 frunze de dafin
O legătură de mărar
O legătură de pătrunjel
50 grame de făină
sare, cimbru (după gust)

Mod de preparare:

Se fierbe fasole după procedura obişnuită. După ce se schimbă prima apă, se pun morcovul, pastarnacul şi ceapă, evident tocate. Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust.

Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă (Atenţie! Nu aruncaţi zeamă, pentru că o să va trebuiască) şi, într-un bol, se adaugă pâinea (înmuiată cu zeamă de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate. Se amestecă bine compoziţia, apoi se dă totul prin maşină de tocat (sau la un blender, cine are).

Compoziţia se modelează apoi sub formă de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (dacă le faceţi plate, caz în care grosimea trebuie să fie de cam un centimetru). Chiftelele se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul foarte bine încins. Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se prepară o garnitură din orez.

Proporţia ar fi de trei căni de zeamă la o cană de orez.

Sursa: culinar.bzi.ro

Mai multe articole despre:
reţete de post chifteluţe de post