Cheltuielile pentru armele nucleare au CRESCUT în 2021, comparativ cu 2020. LISTA țărilor care și-au mărit bugetele - raport ICAN
Cheltuielile puterilor nucleare pentru a-şi moderniza arsenalele atomice au crescut cu aproape 9% în 2021, atingând 82,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), citat de France Presse.
Potrivit sursei citate, numai Statele Unite ale Americii (SUA) au cheltuit 44,2 miliarde de dolari pentru programul lor nuclear anul trecut, cu 12,7% mai mult faţă de anul precedent. Pe poziția următoare se află China, care a cheltuit 11,7 miliarde de dolari (+10,4%), potrivit raport dat publicității, astăzi, de presa franceză și citat de Agerpres.
Bugetul alocat armelor nucleare de Rusia - țară care pe 24 februarie a dat startul invaziei în Ucraina, un război neașteptat și inexplicabil pe care numărul 1 de la Moscova l-a numit "operațiune specială de denazificare a Ucrainei" - este de 8,6 miliarde, în ușoară creștere față de anul precedent. La fel stau lucrurile și în cazul unor țări precum Franţa (5,9 miliarde) şi Marea Britanie (6,8 miliarde), arată ICAN, care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2017 după ce a lucrat neobosit la tratatul pentru interdicţia armelor nucleare, ratificat de 59 de ţări, dar de niciuna dintre puterile nucleare.
Pakistanul a cheltuit 1,1 miliarde de dolari pe arme nucleare, faţă de 1 miliard de dolari cu un an mai înainte, în timp ce India şi-a redus cheltuielile în acest sector la 2,3 miliarde (de la 2,5 miliarde în 2020), potrivit raportului.
Israelul, care nu a recunoscut oficial niciodată că deţine bomba nucleară, i-a alocat 1,2 miliarde, ca şi în anul precedent.
În schimb, ICAN evaluează la 642 milioane de dolari bugetul pe care Coreea de Nord l-a consacrat în 2021 programului său nuclear, faţă de 700 de milioane în 2020.
"Acest raport arată că armele nucleare nu servesc la nimic", a afirmat Alicia Sanders-Zakre, coordonator de cercetare la ICAN.
"Ţările cu arme nucleare au cheltuit cu 6,5 miliarde de dolari mai mult în 2021 şi nu au fost capabile să oprească o putere nucleară să declanşeze un război în Europa", a subliniat oficialul, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.
"De aceea avem nevoie de dezarmare nucleară multilaterală mai mult ca niciodată", a conchis coordonatorul de cercetare la ICAN.