CFR, anunț despre circulația trenurilor după accidentul de la Fetești: Doar 6 din cele 13 vagoane răsturnate au fost ridicate
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat joi seară că, până la ora 19:00, în staţia CF Feteşti au fost ridicate doar şase din cele 13 vagoane de marfă răsturnate, componente din compunerea celor două trenuri de marfă (boghiuri şi osii), bucăţi de şină de cale ferată ruptă în urma ciocnirii celor două trenuri de marfă, miercuri noapte, şi se acţionează cu cele două trenuri-macara pentru ridicarea locomotivei.
Circulația feroviară a fost redeschisă și pe firul II, între stațiile Brănești - Fundulea, tracțiune Diesel între Ovidiu și Bărăganu, a anunțat CFR SA.
Compania a anunțat că NU au fost ridicate încă toate vagoanele celor două trenuri de marfă care s-au ciocnit miercuri noapte. Accidentul feroviar s-a produs miercuri noaptea la Fetești din cauza condițiilor meteo nefavorabile, furtuni și vijelii. Ministrul transporturilor a anunțat după accidentele feroviare din ultimele zile că vor fi întârzieri din cauza reparațiilor.
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a anunțat că circulația feroviară spre și dinspre Capitală se desfășoară în condiții normale de trafic, pe ambele fire de circulație, și între stațiile Brănești - Fundulea, segment pe care s-au remediat toate deranjamentele înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică.
O dată cu finalizarea lucrărilor de remediere a deranjamentelor la linia de contact și repunerea sub tensiune a sistemului de alimentare cu energie electrică pe firul II, trenurile și-au relaut circulația în condiții normale între stațiile Brănești și Fundulea.
Reamintim faptul că, din cauza rafalelor puternice de vânt, înregistrate în zona Capitalei, în cursul nopții, s-au produs avarii majore la sistemul de alimentare cu energie electrică a liniei de contact între stațiile Brănești - Fundulea și pe segmentul de cale ferată Chitila - Buftea - Periș, iar pentru remedierea tuturor deranjamentelor, circulația trenurilor a fost retrasată, pe zonele respective, doar pe un singur fir, astfel încât personalul feroviar să poată interveni cu drezinele pantograf în vederea restabilirii traficului în condiții normale.
În acest moment, singura zonă în care se circulă în condiții speciale este intervalul Ovidiu - Fetești - Bărăganu, de pe magistrala București - Constanța, unde trenurile circulă în continuare tractate cu locomotive Diesel. Menționăm faptul că, această măsură (introducerea tracțiunii Diesel pe relația Ovidiu - Bărăganu) are drept scop redeschiderea circulației pe ruta directă București - Constanța și retur, evitând astfel redirecționarea trenurilor pe variantele ocolitoare, și reducerea minutelor de întârziere acumulate în graficul de circulație.
Accident feroviar la Fetești - 2 trenuri s-au ciocnit. Traficul spre și dinspre Litoral, afectat
CFR SA a anunțat joi seară că „în stația Fetești, intervențiile sunt în plină desfășurare, Sucursala Regională CF Constanța acționând la fața locului cu un tren-macara de mare tonaj (250 de tone), pentru ridicarea și repunerea pe șină a vagoanelor de marfă deraiate sau răsturnate, în scurt timp urmând a se interveni în zonă și cu cel de-al doilea utilaj de mare tonaj (125 tone), tot pentru eliberarea gabaritului de vagoanele deraiate. Operațiunile de intervenție vor continua, imediat ce este asigurat frontul de lucru, și cu drezinele pantograf pentru remedierea deranjamentelor la sistemul de alimentare cu energie electrică și înlocuirea tuturor componentelor distruse în urma ciocnirii celor două trenuri de marfă”.
DETALII ȘOCANTE. Conductorul unuia dintre trenurile care s-au ciocnit la Fetești era băut și a adormit
Cătălin Drulă a anunțat joi și primele sancțiuni după accident: operatorul privat al cărui tren a provocat accidentul de la Fetești nu va mai putea efectua operațiuni de transport feroviar.
După ridicarea tuturor vagoanelor de marfă, din compunerea celor două trenuri de marfă, personalul Secţiei Linii al SRCF Constanţa va începe lucrările pentru refacerea infrastructurii şi suprastructurii feroviare grav avariate, iar echipele de la Electrificare vor acţiona pentru refacerea sistemului de alimentare cu energie electrică, intervenţii care implică înlocuirea stâlpilor de înaltă tensiune, a firului de contact, precum şi a tuturor celorlalte componente ale sistemului de alimentare cu energie electrică, rupte sau avariate, în urma acestui eveniment feroviar.
"Menţionăm faptul că mobilizarea echipelor de intervenţie în staţia Feteşti a început la miezul nopţii, la faţa locului fiind prezenţi, la scurt timp după producerea evenimentului, reprezentanţii conducerii SRCF Constanţa care, după o primă evaluare, au activat personalul staţiei Palas, pentru îndrumarea, în staţia CF Feteşti, a primului tren-macara, cel de 125 de tone, dar şi personalul din dispeceratele de circulaţie, pentru reconfigurarea întregului grafic de circulaţie al trenurilor de pe magistrala Bucureşti - Constanţa, pe rute deviate, până la noi măsuri", potrivit CFR.
Astfel, primul tren-macara, cel de 125 de tone, a plecat din staţia Palas la ora 2:26, iar până la sosirea acestuia în staţia Feteşti, s-a acţionat cu o locomotivă a operatorului naţional de transport feroviar de marfă, pentru retragerea, în staţia CF Bărăganu, a vagoanelor de marfă rămase pe şină, astfel încât să fie asigurată zona necesară pentru accesul, montarea şi calarea utilajului de 125 de tone, care a fost pus în funcţiune la ora 5:26. De asemenea, la ora ora 8:45, a garat în staţia
Bărăganu şi cea de a doua macara de mare tonaj, cea de 250 de tone, sosită de la Bucureşti.
"În paralel cu toate aceste măsuri operaţionale necesare organizării intervenţiei, pentru ridicarea vagoanelor de marfă, au fost stabilite şi trasate graficele de circulaţie ale trenurilor spre şi dinspre Capitală, dar şi pentru trenurile cu alte destinaţii din ţară, pe cele două rute deviate. Trenurile spre şi dinspre Litoral, care tranzitau Capitala, au circulat pe ruta deviată Feteşti - Movila - Ţăndărei, până la ora 8:07, când s-a asigurat gabarit pentru circulaţia cu tracţiune Diesel, pe segmentul Ovidiu - Feteşti - Bărăganu", a precizat purtătorul de cuvânt al companiei, Oana Brânzan, potrivit Agerpres.
„În acest moment, singura zonă în care se circulă în condiții speciale este intervalul Ovidiu - Fetești - Bărăganu, de pe magistrala București - Constanța, unde trenurile circulă în continuare tractate cu locomotive Diesel. Menționăm faptul că, această măsură (introducerea tracțiunii Diesel pe relația Ovidiu - Bărăganu) are drept scop redeschiderea circulației pe ruta directă București - Constanța și retur, evitând astfel redirecționarea trenurilor pe variantele ocolitoare, și reducerea minutelor de întârziere acumulate în graficul de circulație”, mai menționează CFR SA.