Ceremonie la 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României - Mesajul ministrului Vasile Dâncu
Ceremonie pentru a marca 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României, în Piaţa Constituţiei din Capitală.
"Suntem cu toţii datori, la nivelul instituţiilor statului, dar şi ca cetăţeni ai României, să acţionăm pentru ca ororile Holocaustului să nu fie nicicând uitate şi să nu mai fie niciodată posibile. Putem face asta prin măsuri active şi sistematice de prevenire şi combatere, de sancţionare a radicalismului şi discursului instigator la ură, precum şi a altor forme de negare şi distorsionare a Holocaustului, a manifestărilor antisemite şi xenofobe şi a tuturor formelor de intoleranţă", a mai spus Vasile Dâncu.
„Dacă generaţia mea sau cea a tinerilor de acum nu a comis asemenea crime, nu avem totuşi dreptul de închide ochii atunci când este vorba despre crime împotriva unor comunităţi, grupuri etnice sau împotriva oricărui semen al nostru. Este nevoie de o asumare colectivă a vinei, a păcatului pentru ca aceasta să nu fie uitată şi pentru ca să nu se mai repete. Când este vorba de crime, nu putem cântări morţile sau tragediile. Nu sunt mai puţini vinovaţi cei care au ucis mai puţini şi nici mult mai mult vinovaţi cei care au ucis oameni fără apărare. Asemenea vinovăţii trebuie asumate colectiv, trebuie privite cu tragism şi acţionat cu hotărâre împotriva oricărei idei sau oricărui gest care neagă, schimbă sensul, micşorează semnificaţia sau muşamalizează", a mai afirmat ministrul Vasile Dîncu.
"Specialiştii Guvernului lucrează şi în acest moment la un amplu program de revizuire a programelor de educaţie privind Holocaustul pentru tânăra generaţie şi la actualizarea programelor de pregătire pentru învăţători, profesori şi instructori care predau despre Holocaust. Este în curs în acest moment şi realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România", a anunțat Vasile Dâncu, relatează Agerpres.
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, a transmis că războiul aflat în desfăşurare ne-a reamintit cât de importantă este normalitatea.
"Astăzi, aici, în faţa dumneavoastră, la 145 de ani distanţă, se împlineşte visul unei comunităţi - ce-i drept, speram să fie un vis mai plăcut, a speranţelor unor oameni pentru care România a însemnat totul, chiar şi atunci când nu aveau nimic. Într-un act istoric unic, atât în timpul războiului de independenţă, cât şi al Primului Război Mondial, evreii au adus jertfa supremă, deşi nu erau recunoscuţi drept cetăţeni ai României. (...) Evenimentele recente, războiul aflat în desfăşurare aproape de noi şi suferinţa uriaşă pe care a adus-o ne-au reamintit cât de importantă este normalitatea şi cât de multe eforturi sunt necesare pentru a o păstra", a evidenţiat Silviu Vexler.
"Acest eveniment, cu o mare încărcătură istorică, reprezintă un reper simbolic al cooperării loiale dintre români şi evrei, prin slujirea lor împreună în cadrul uneia dintre cele mai stabile şi apreciate instituţii ale statului nostru de la începutul constituirii ei şi până în zilele noastre - Armata României. Astăzi (joi - n.r.) avem o ocazie deosebită: să privim istoria în momentele ei majore, pe firul vieţii unui om, care prin faptele şi sacrificiul său a devenit emblematic pentru noi toţi", a declarat Marian Enache, președintele Curții Constituționale.
La ceremonie au luat parte membri ai Guvernului, preşedintele Curţii Constituţionale, dar şi personalităţi ale comunităţii evreieşti din ţară. Alături de ministrul Apărării, au mai luat parte ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Muncii, Marius Budăi, preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, şefa Parchetului General, Gabriela Scutea, ambasadori, parlamentari, reprezentanţi ai cultelor, potrivit Agerpres.