MENIU

Cea mai bizară legătură între sânge și inteligență. Nu te așteptai la așa ceva

Odată cu evoluția omul modern a mai dobândit în plus față de strămoșii săi pe lângă un creier de dimensiuni mai mari și o rețea neuronală mult mai bine alimentată cu energie. Iar acest lucru, spun specialiștii, ar putea explica legătura dintre sânge și inteligență.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să găsească o explicație pentru evoluția inteligenței umane. Astfel, una dintre ipoteze ar fi faptul că inteligența este corelată cu circulația sanguină.

În acest sens, cercetătorii au realizat un studiu care s-a axat în special pe determinarea ratei de trecere a fluxului sanguin spre creier. Astfe, au descoperit că, în mod normal, trec cam 7 mililitri de sânge spre creier în decursul unei secunde, iar rata se modifică în funcție de starea în care te afli- dacă ești treaz, dacă dormi sau dacă rezolvi probleme la matematică.

De aceea creierul tău are nevoie de mai mult oxigen atunci când trebuie să îndeplinească o acțiune solicitantă, drept urmare consumul de energie crește și implicit și nivelul sângelui.

Creierul este un „supercalculator înfometat după energie"

Organismul uman alocă creierului 20-25% din rata metabolismului bazal sau de repaus. Pentru comparaţie, la alte primate creierul primeşte 8-10%, iar la alte mamifere doar 3-5%. Practic, creierul este ca un supercomputer care consumă o cantitate importantă de energie.

Cercetătorii explică acestă asemănare dintre creierul uman și un calculator prin faptul că amândouă au nevoie de o putere electrică pe măsură pentru a putea funcționa la o capacitate maximă.

De asemenea, cu cât funcția cognitivă este ceva mai complexă, cu atât crește și rata metabolismului și rata fluxului sanguin, iar dimensiunea arterelor crește odată cu această nevoie presantă.

Așadar, nu dimensiunea creierului i-a făcut pe oameni mai inteligenți față de strămoșii săi, ci rata fluxului sanguin care merge spre creier, cel puțin aceasta este concluzia studiului de față.

Sursa

Mai multe articole despre:
sânge creier inteligenţă