MENIU

Cercetător român, avertisment terifiant: MOARTEA de Covid va secera fără milă, în noiembrie

Cercetător român, avertisment terifiant: Moartea de Covid va secera fără milă în noiembrie / Foto: Profi Media

Cercetătorul Octavian Jurma face o nouă analiză a datelor pe COVID-19, estimând că luna care abia a început va fi una a contrastelor acestui val 4 al pandemiei: pe de o parte, va scădea numărul de infecţii, pe de alta, vor continua să moară foarte mulţi oameni.

Vom coborî oficial sub 10.000 de cazuri pe zi încă din această săptămână şi sub 5.000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie, estimează medicul. 

"Coborârea sub pragul de 5.000 de cazuri pe zi este importantă pentru că este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din România. La două săptămâni după coborârea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situaţia în spitale va deveni suportabilă cu mai puţin de 1.500 de internări la ATI şi numărul de decese va scădea la 200 de decese pe zi. Înseamnă că luna noiembrie va fi caracterizată de contrastul dintre scăderea rapidă a numărului de cazuri noi şi dramatismul de spitale şi numărul crescut de decese. Din acest punct de vedere, în luna noiembrie vom avea vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din luna octombrie", spune Octavian Jurma.

Asta pentru că, în noiembrie, culegem „roadele” acestui experiment sinistru în care autorităţile au lăsat pandemia să-şi facă de cap, explică Jurma acest paradox.

"Suntem sigura ţară din Europa care a mers până la capăt cu imunizarea de turmă prin infectare şi a lăsat un val epidemic să ajungă la vârf nestingherit. Acum, coborârea este în mare măsură tot naturală, dar faza descendentă este mult mai puţin predictibilă decât faza ascendentă. Cel mai mare impact şi cel mai puţin predictibil factor non-farmaceutic asupra curbei infectărilor rămâne factorul politic şi măsurile adoptate sau refuzate. Cel mai predictibil factor ca impact asupra curbei de infectare şi mai ales asupra curbei cazurilor grave şi deceselor rămâne factorul farmaceutic, respectiv vaccinarea, care la rândul său depinde de factorul politic şi de măsurile de stimulare, respectiv inhibare a vaccinării", spune Jurma.

În concluzie, mai spune cercetătorul, vestea bună este că, până la începutul lunii decembrie, vom coborî sub 5.000 de cazuri pe zi (3 la mie) şi probabil sub 2.500 de cazuri pe zi (1,5 la mie) înainte de Sărbători. 

"Există însă şi o probabilitate semnificativă ca, dacă anarhia sanitară se extinde şi gradul de conformare cu măsurile de limitare a pandemiei scade, să ne împotmolim într-un platou la o incidenţă ridicată de peste 3.000 de cazuri pe zi", mai spune medicul.

Mai multe articole despre:
octavian jurma valul 4 covid