MENIU

Ceramica de Horezu. Motivul pentru care este unică în lume. Detalii neştiute

Ceramica Horezu

Ceramica de Horezu e celebruă pentru lutul roșcat, cu o cromatică individuală, nemaiîntâlnită prin alte părţi. Ceramica de Horezu se poate recunoaște, în primul rând, după motivele simbolice folosite. În 2012, UNESCO a decis înscrierea ceramicii româneşti de Horezu în lista Patrimoniului cultural imaterial.

UNESCO a decis, în cadrul celei de-a şaptea sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfăşoară la Paris, în perioada 3 - 7 decembrie, înscrierea ceramicii româneşti de Horezu în lista Patrimoniului cultural imaterial.

Modelele sunt delicate și totuși puternice ca simbolistică, de natură:

zoomorfă: cocoșul, porumbelul, peștele. Cântecul cocoșului, emblema ceramicii de Horezu, anunţă victoria Soarelui și a luminii asupra nopţii și întunericului. Din aceeași categorie fac parte porumbelul și peștele, ambele simboluri ale creștinismului.

vegetală: ciorchini, frunze, trifoi (norocul), vrejuri, brăduţi (simbolizează nemurirea) sau bobocii de trandafiri, spicul de grâu (prosperitate).

geometrică: Soluţiile plastice adoptate de meșterii din zona Horezu sunt bazate pe repetiţie, alternanţă și simetrie: cercuri, spirale, linii concentrice. Caracteristica principală a ornamenticii geometrice a Horezului o constituie îmbunătăţirea elementelor simple (puncte, linii) constatându-se preferinţa accentuată pentru linii curbe, potrivit horezu-turism.ro

Elementele geometrice folosite ca motive decorative sunt:

- puncte cu variante ce decurg din tehnica executării (picături scurse și virgule) - linii scurte paralele, fie drepte, fie ondulate (în acest din urmă caz apare «altiţa»)

-cercuri spirale, zig-zag-uri (întrerupte sau continue) -semicercuri, asemenătoare unor arcade de mai mici dimensiuni, uneori așezate separat unele de altele, alteori legate, fie alături, fie suprapuse.

- linii ondulate (așezate cel mai des pe gura vasului) altele: tradiţionale brâncovenești, spirala (care simbolizează vârtejul vieţii), ornamente cosmoforme precum steaua și soarele, coada de pâun, șarpele casei sau pomul vieţii.

Toate motivele apar pe cele trei sectoare ornamentale ale vaselor – fundul, pereţii și buza, iar când este vorba de căni, ulcioare, amorfe, ornamentul apare pe pereţii exteriori, buză și coadă. În genere pe fiecare plan întâlnim alt șir de ornamente, procedeu ce scoate în relief înclinarea diferită a planurilor.

Mai multe articole despre:
ceramică de horezu