MENIU

Cele mai mari și înfricoșătoare insecte de pe planetă. Când le vezi, îngheți de spaimă

Deși în zilele noastre, din cauza condițiilor climatice, insectele nu pot atinge dimensiuni prea mari precum în preistorie, există câteva specii care sunt totuși destul de impresionante pentru a-i înspăimânta chiar și pe entomologii experimentați.

Iată o listă cu cele mai mari insecte care trăiesc în zilele noastre.

1. Cea mai mare specie de libelulă este Tetragynacantha plagiata și trăiește în Borneo, iar aplitudinea aripilor sale poate atinge 165 de centimetri.

2. Gândacul Titan. În pădurea tropicală din Amazon e găsesc mulți gândaci mari, dar niciunul dintre ei nu se compară cu Titanus giganteus. Titan este cel mai mare gândac cunoscut în pădurea tropicală din Amazon și una dintre cele mai mari specii de insecte din lume.

3. Insecta-băț se numește astfel tocmai pentru că seamănă cu un băț este printre cele mai lungi insecte de pe planetă. Aceasta a evoluat într-o formă bizară, pentru a se camufla și a se ascunde de pradă printre ramurile vegetației și frunziș.

4. Weta este o specie endemică ce trăiește doar în Noua Zeelandă. Din aceeași familie cu greierii, ea poate ajunge până la greutatea de 70 de grame - mai mult decât o vrabie. Greutatea ei impresionantă o împiedică să zboare.

5. Gândacul Goliath este un concurent serios puternici pentru titlul cea mai mare insectă de pe Pământ.

6. Molia Atlas este o specie des întâlnită în Malaezia și poate atinge dimensiunile unei păsări. Moliile Atlas sunt considerate cele mai mari molii din lume. Sunt atât de mari încât coconii lor sunt utilizați ca portofele în Taiwan.

7. Tarantula-șoim. Aceste viespe enorme sunt atât de mari și feroce încât sunt capabile să vâneze și să se hrănească cu tarantule – în ciuda faptului că și ele impresioneazî prin dimensiunile lor.

8. Gândacul gigantic de vizuină trăiește exclusiv în Australia. El mai este numit gândacul-rinocer și este cel mai greu gândac din lume. În ciuda senzației pe care o provoacă la prima vedere, el este binevenit la casa omului. Spre deosebire de alți gândaci, acesta nu are aripi, nu este considerat a fi un dăunător și joacă un rol important în ecosistem prin ruperea frunzelor moarte. Unii oameni au descoperit că pot fi animale de companie foarte potrivite.

9. Fluturele Reginei Alexandra. Cel mai mare fluture din lume, se ridică la nivelul numelui său. Cu o anvergură a aripii de peste 30 de centimetri, această specie se găsește numai în regiunile îndepărtate din Papua Noua Guinee. Primul specimen găsit vreodată a fost doborât cu ajutorul unei puști.

10. Gândacul de apă uriaș. Aceste insecte enorme, de asemenea cunoscute sub numele de căpușe aligator, pot ajunge la dimensiuni care rivalizează cu oricare altă viețuitoare de pe pământ. Aceștia sunt destul de agresivi, ceea ce le-a adus renumele de „gândacii care te mușcă de picioare.”

11. Megasoma actaeon, o altă specie gigantă din pădurea tropicală a Americii de Sud din Amazon. Mai este cunoscut drept scarabeul-rinocer și poate ajunge până la 7 centimetri.

 

Mai multe articole despre:
gândaci insecte fluturi molii libelula rădașcă carabeu