MENIU

Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care și tu le folosești

Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

Avocatul Tom Bosworth a dezvăluit pentru Daily Mail că substanțele cancerigene rezidă în tăcere în odorizantele de aer, produsele de curățare și șampoanele pentru covoare.

Legea federală cere companiilor să precizeze toate ingredientele de pe etichetele alimentelor, produselor cosmetice și medicamentelor, dar produsele de curățare sunt exceptate, lăsând consumatorii în întuneric cu privire la toxinele pe care le-ar putea inhala.

Atunci când sunt inhalate, aceste substanțe chimice pot afecta ficatul și sistemul nervos și pot provoca cancer de piele și de plămâni, scrie publicația citată.

1. Odorizante 

Avocatul a explicat că odorizantele de aer conțin compuși organici volatili (COV) care includ formaldehidă - care poate irita ochii, nasul și gâtul atunci când este expusă pe perioade scurte, spun specialiștii. Cu toate acestea, expunerea prelungită poate duce la tuse sau sufocare și poate provoca umflarea gâtului sau arsuri chimice la nivelul plămânilor, ducând la deces.

2. Șampoane pentru covoare

Șampoanele utilizate pentru curățarea în profunzime a covoarelor sau a mochetelor „pot conține substanțe chimice periculoase, cum ar fi percloroetilena, care este un agent cancerigen care dăunează ficatului, rinichilor și sistemului nervos”, susține Bosworth.

3. Șervețele și spray-uri pentru lustruirea mobilei

Unele produse care sunt folosite pentru a curăța lemnul sau mobila „pot provoca cancer de piele și de plămâni și conțin substanțe chimice precum fenol și nitro benzină”, a avertizat Bosworth.

Un studiu realizat în 2020 a constatat că persoanele care fac curățenie, care sunt expuse zilnic și ore în șir la aceste substanțe chimice, au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta astm și de 43% de a suferi de bronhopneumopatie obstructivă cronică - o boală pulmonară cronică care obturează căile de trecere a aerului.