Cele mai bune arme contra herpesului
Știai că o mare parte din noi avem în corp virusul herpetic? Ce-i drept, e în stare latentă şi se manifestă când suntem obosiți și stresați.
Herpesul este o boală caracterizată prin vezicule de mici dimensiuni, transparente, „în buchete” , care se rup şi se acoperă cu o crustă.
Sunt grupate de regulă în zona feţei (în jurul nasului ori al gurii). Astfel de leziuni sunt cauzate de herpes simplex virus hominis tip 1 (VH1), care se transmite prin salivă.
Herpesul mai poate apărea şi în zona genitală, vinovat fiind virusul herpetic de tip 2 (VH2), care se transmite prin contact sexual neprotejat ori la naştere, de la mamă la făt.
Odată contractat, virusul herpetic, indiferent de tip, rămâne în corp. Manifestările (leziunile) apar atunci când avem imunitatea scăzută, când suntem surmenaţi, stresaţi ori avem o boală cronică.
Aşadar, împotriva virusului herpetic ne luptăm pe două planuri:
- ne întărim imunitatea;
- apelăm de îndată ce simţim disconfort la unguente sau la capsule care reduc durata leziunilor şi senzaţia de arsură.
Leziunile dispar în 1-2 săptămâni
Când leziunile herpetice apar prima dată, simţim un disconfort mai mare şi aşteptăm mai mult timp până la vindecare. La următoarele recidive (apariţii ale veziculelor transparente), disconfortul şi timpul de vindecare sunt mai mici.
Apariţia herpesului este anunţată cu până la două zile înainte: simţi o senzaţie de arsură şi mâncărime, care se intensifică până la apariţia acelor vezicule grupate, care se acoperă cu o crustă când se sparg.
Dacă se începe tratamentul de la prima senzaţie de arsură, leziunile dispar după 1-2 săptămâni. În cazul în care se amână tratamentul sau se aplică unguente nepotrivite (cum sunt cele cu cortizon ori alcool), leziunile necesită mai mult timp de vindecare.