MENIU

Cele 6 greșeli FATALE de pe Autostrada A7 - Cine încearcă mușamalizarea după moartea celor 4 oameni în EXPLOZIA de la Călimănești 

Tragedia de pe șantierul Autostrăzii Moldovei ar fi putut fi evitată! Explozia de pe tronsonul Bacău-Focșani în care au murit patru muncitori, iar alți cinci au fost răniți a venit după deciziile luate de conducerea Companiei Naționale de Drumuri, a societății de stat Transgaz, dar și a administratorilor Spediton UMB. 

 

 

Momentul EXPLOZIEI de la Călimănești. S-a format o bilă de foc, exact ca la Crevedia - VIDEO

 

Ora 1:20. În noaptea de 20 spre 21 septembrie, o explozie la magistrala de gaz din apropierea localității Călimești, din județul Vrancea omoară patru muncitori care lucrau la un segment dintre Bacău și Focșani și rănește alți cinci.

 

 

Potrivit Europa Liberă, CNAIR a selectat în anul 2020 ca proiectul Autostrăzii Moldovei să fie realizat de firma Consitrans din București pentru nu mai puțin de 20,1 milioane de lei.

O altă parte implicată în constructția autostradei, este antreprenorul Spedition UMB din Bacău pentru tronsonul dintre Bacău și Focșani. Compania este una dintre cele mai mari din domeniul construcțiilor și este deținută de familia omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Nu mai puțin de 250 de kilometri din A7 sunt modernizați prin firma respectivului.

La o zi de la explozia catastrofală, Consitrans, societatea care a făcut atât studiul de fezabilitate, cât și proiectul tehnic al Autostrăzii, a transmis că a respectat cele mai înalte standarde de calitate, iar documentația a fost aprobată în prealabil de CNAIR.

Foto: IGSU/Radio Europa Liberă

 

 

Planul de traseu prevedea ca autostrada să se intersecteze de 14 ori cu actualele magistrale de gaze din și spre regiunea Moldovei, potrivit Europa Liberă. Pentru a nu fi afectată prin șocuri conducta de sub pământ, antreprenorul Spedition UMB trebuia să mute magistralele de gaz ale Transgaz la minimum 50 de metri în toate punctele în care acestea se intersectau cu autostrada.

Transgaz, primele informații despre explozia de pe șantierul Autostrăzii Moldova: "Constructorul lucrării nu a respectat prevederile"

Din cauza acestei intersectări-problemă, antreprenorul trebuia să obțină și avizări din partea Transgaz pentru a muta în 14 zone, pe 100 de kilometri, magistralele de gaz. Ar fi vorba despre trei solicitări făcute de Spedition UMB pentru aprobarea proiectului tehnic, însă la niciuna dintre ele nu a primit răspuns.

Sorin Grindeanu, mesaj halucinant după explozia cu 4 morți de la Călimănești. Victimele erau muncitori care lucrau la Autostrada Moldovei

O altă greșeală care a dus la tragedie a fost supravegherea șantierului de către bugetari. În cazul tronsonului Bacău-Focșani, CNAIR nu a numit o firmă pentru a urmări lucrările. Compania a ales ca serviciile să fie asigurate de 13 specialiști de la direcția națională din Iași a CNAIR.

Programul de noapte e și el pe lista deciziilor. Conducerea companiei Spedition UMB a decis să muncească în trei schimburi pe tronsonul autostrăzii.

Cu toate că se lucra non-stop, programul de supraveghere a șantierului și a condițiilor de muncă era de la 9 la 17, de luni până vineri, doar pentru bugetari. În seara exploziei, în afară de cei 10 muncitori nu era prezentă nicio altă persoană care să îi supravegheze pe cei care munceau.

Explozia catastrofală de la Călimănești, provocată de o fisură în magistrala de gaze - FOTO

Nici regula celor 20 de metri impusă de Transgaz nu se respecta înainte de explozie. Muncitorii lucrau la o distanță de sub doi metri față de magistrale, iar imaginea a fost surprinsă din dronă.

La 20 de minute după tragedie, Transgaz a închis cu totul magistrala și a pasat vina către societatea Spedition UMB.

Investigația tragediei este condusă în acest moment de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.